Хасково

Хасковлия първи декларира доходи от наем в НАП

Доходи, придобити от отдаване на имущество под наем, декларира хасковлия с първата данъчна декларация за новата кампания, съобщават от офиса на НАП в Хасково.

В първите часове на деня са приети и две декларации от хора, подаващи документи за данъчно облекчение за деца.

От днес със старта на кампанията по деклариране на доходите от предходната година, освен на място, декларации могат да се подават по пощата като писмо с обратна разписка, а най-лесно и бързо – по електронен път с персонален идентификационен код или електронен подпис.

В началото на март, след получаване на данните от работодатели и платци на доходи, ще бъде достъпна и предварително попълнената декларация за доходите. Тя се подава с ПИК или електронен подпис през Портала за електронни услуги на НАП. В нея ще бъдат автоматично нанесени данни за получени през 2022 г. доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица и други.

До 31 март е срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане, като отстъпката се начислява върху размера на данъка за довнасяне. Крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък тази година е 2 май, първият работен ден след 30 април.

Преди подаване на годишна данъчна декларация с цел ползване на което и да е данъчно облекчение, хората трябва да проверят дали имат неплатени задължения към държавата и при наличие на такива първо да ги внесат, и тогава да подават документи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button