Регион

Спасени от контрабанда 2 940 антични монети предадохме на Турция

Спасени от контрабанда 2 940 антични монети бяха предадени на Турция, съобщават от Агенция „Митници“.

Монетите са отнети в полза на държавата след приключило наказателно производство и влязла в сила присъда. Със заповед на директора на Агенция „Митници“ те се предоставят безвъзмездно на Министерство на културата. Същевременно монетите се връщат на Турция в изпълнение на Споразумението между двете правителства за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности.

МонетиАнтичните монети са задържани на ГКПП „Капитан Андреево“ на 12 юни 2018 г. при митническа проверка на влизащ в България от Турция товарен автомобил, управляван от турски гражданин. Митничарите открили в сандък с инструменти под шофьорската кабина три пластмасови бутилки, пълни с общо 2 940 монети.

За да бъде прикрито съдържанието на бутилките, те са били обвити с употребяван черен плат. В хода на разследването е установено, че шофьорът е пренасял монетите към Западна Европа с търговска цел. Той е осъден на 3 години лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок и глоба от 20 000 лева, с влязла в сила присъда.

Археологическата, нумизматична и оценителна експертиза по делото е установила, че всички монети са автентични. Общата им оценка е 73 500 лв., но експертите ги определят като монетно съкровище с изключително висока историческа стойност.

МонетиТе са датирани от периода ІІ-І век преди Христа. Те са колективна находка бронзови монети от античния град Амисос, днес град Самсун, разположен в източния Черноморски регион на Турция. На отделните антични монети са изобразени Зевс, богинята на победата Нике, богът на войната Арес, също Атина, Дионис и други божества.

Според експертизата монетите представляват движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство с изключително висока научна и експозиционна стойност, но не са характерни за територията на България.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button