Регион

Глобиха ексшеф на полицията в Хасково, отпуснал пари за ремонт на ведомственото си жилище

С 5 000 лв. е глобен бившият директор на ОДМВР – Хасково Венцислав Кирчев заради конфликт на интереси, установен от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Производството срещу него е по сигнал от юридическо лице, че на 20 май миналата година в качеството си на директор на Главна дирекция „Национална полиция“ е резолирал докладна, с която е утвърдил два разхода – до 4 200 лв. и до 800 лв. Парите били за доставка и монтаж на врати, закупуване на фаянсови, теракотни плочки и сифони за служебния апартамент на Кирчев. Той бил настанен там със заповед на министъра на вътрешните работи, като бил сключен договор за наем.

Комисията е изслушала Венцислав Кирчев и неговия адвокат, които отричат да е имало конфликт на интереси, защото всичко било коментирано със счетоводството, според което нямало пречка да бъдат отпуснати парите. След ремонта реално Кирчев е живял в апартамента един месец, а после му е било прекратено назначението и той е освободил апартамента. Според адвоката в случая нямало частен интерес, защото пренасочването на финансови средства от една дирекция към друга не се считало за неправомерни действия.

Според комисията обаче в конкретния случай има реализирана облага, видно от фактурите на стойност 713.59 лв. и 4 117 лв., като е осъществен конфликт на интереси. Според разследващите той е нарушил и договора за наем, защото според него всеки ремонт е за сметка на наемателя. Административното нарушение е извършено на 20 май 2022 г., когато Кирчев е поставил резолюция „Да“ на докладната в свой частен интерес.

По тази причина от комисията му налагат глобата от 5 000 лв., отнемат в полза на държавата сумата от 198.25 лв., представляваща получено нетно дневно възнаграждение, когато е упражнил правомощие в своя полза. В полза на държавата се отнема и сумата от 4 830.59 лв., представляваща материална облага, реализирана в конфликта на интереси.

Решението може да бъде оспорено пред Административен съд – София-град.

Вижте пълното решение на комисията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
14.01.2023 13:12 13:12

Сега се почва. Той си помисли че е рода Маклауд

Анонимен
Анонимен
14.01.2023 16:15 16:15

Тази глоба кой я плаща – Колегите му
Направо Уволнение
Боклуци и с боклуците им
Сам такива са Шефове

Back to top button