Любопитно

Престилка от харманлийско e ценен експонат в Националния етнографски музей

Националният етнографски музей в София представя традиционна престилка от харманлийско в рамките на кампанията „Месец на дарителите“.

Престилката е част от дарение, направено от Господин Димов Димитров и дъщеря му – известната фолклористка Вихра Господинова Баева, доцент в Института за eтнология и фолклористика с Eтнографски музей към БАН.

Дарената престилка е изработена през първите десетилетия на ХХ век в харманлийското село Богомил със старо име Текето. Представлява задължителна част от празничното женско облекло, характерно за този край. За разлика от по-старите престилки, които са изцяло тъкани, тук се открива и „купешка дантела и бродирани орнаменти“. Престилката е изработена от Рада Генева, родена през 1896 г. и доживяла до достолепната 90-годишна възраст. Тя е била част от чеиза на дъщеря й Вангела Георгиева – майка на Господин и баба на Вихра.

Престилката, изработена ръчно, не е използвана никога. Ушита е от домашно тъкан плат от чиста вълна. Както всички вълнени дрехи, за да се предпазва от молци през топлите месеци, е налагана с орехова шума, лавандула или нафталин, редовно е проветрявана на слънце. Дълго време наследниците я съхраняват грижливо заедно с други облекла от „сандъка на баба“, докато през 2022 г. решават да ги дарят на Националния етнографски музей, за да се запазят за идните поколения.

Етнолозите казват, че престилката е най-колоритният, изразителен и наситен с богата символика елемент от българската женска носия. Първото нещо, в което се завивало новороденото момиче, било старата престилка на бабата по бащина линия, своеобразен обичай за предаване на женската сила.

До края на януари Националният етнографски музей ще представи и други получени през 2022 г. предмети, а чрез тях – и дарителите им. Подбраните експонати са от различни исторически периоди, част както от селската, така и от градската култура, посочват от научната институция.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button