Хасково

Съдът отхвърли жалбата срещу такса смет в Хасково за 2022 г.

Хасковският административен съд отхвърли жалбата против решението на Общински съвет – Хасково, с което е определен размерът на таксата за битови отпадъци в община Хасково за 2022 г.

Жалбата беше подадена от граждани и организации. Според съдебния състав не са били допуснати съществени процесуални нарушения при издаването на оспореното решение. В него се съдържали и съответните мотиви за определяне на такса смет.

„Решението – в оспорените му части, е мотивирано в достатъчна степен, както в своята разходна част, така и в приходната“, се казва в мотивите на съда.

Според магистратите, оспорената част на решението на Общински съвет – Хасково не е в противоречие с материалния закон. Прието е, че няма законова пречка таксата битови отпадъци да се определи върху данъчната оценка на недвижимите имоти, като бъде изключен основният способ по чл.67, ал.1 от ЗМДТ – принципът за понасяне на разходите от причинителя или притежателя на отпадъците, допълват от ХАС.

Решението подлежи на обжалване през Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Haskovo.info припомня, че по-рано съдът отмени такса смет за 2020 и 2021 година. На 16 декември 2022 г. общинският съвет прие решения за прихващане на сумите от таксата за тези две години, които също се атакуват от съда. Делата по жалбите са насрочени за 1 и 8 март.

Атакуват в съда прихващането на надвнесената такса смет в Хасково

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button