Любопитно

Ивайловградски находки в най-голямото музейно печатно издание в България

Интересни находки от района на Ивайловград са намерили място в новоизлезлия от печат 35-ти том на „Известия на Националния исторически музей“.

Автори на статията „Средновековни накити от късноантичната и средновековна крепост в местността Балък дере“ са археолозите Ивайло Кънев и Цветина Петкова.

Началото на проучванията на Родостица е сложено през 2004 г. от доц. Бони Петрунова, а през 2007 г. са поети от екип на НИМ с ръководител Ивайло Кънев, припомня Haskovo.info.

В 18 от проучените досега гробове като част от инвентара, се откриват различни обеци, пръстени, гривни, нанизи. Най-добре представеният накит в некропoла са гривните – метални и стъклени. Находките илюстрират мода, която започва още в X в., на по-активното навлизане на гривните, които са носени по няколко на всяка ръка. При обеците превес имат обикновените халки или техни производни, отбелязват двамата археолози. По време на разкопките на крепостта е открит един оловен ажурен медальон с вписан кръст, а също две бронзови звънчета.

В новия двуезичен том на най-голямото музейно печатно издание у нас са публикувани 20 статии в сферата на историята, археологията, нумизматиката, сфрагистиката, етнологията и музеологията. Те представят всеобхватната работа на музейните специалисти на различни обeкти в страната.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button