Хасково

Лекари съветват: Първо тест за грип и после лечение

В условията на настъпваща грипна епидемия лекарите съветват преди да се назначи лечение да се направят лабораторни тестове. При грипна инфекция е изключително ефективно да се вземат противовирусни препарати в началото, а антибиотици не се препоръчват до петия ден от заболяването.

Хасково е в очакване на грипната епидемия след като много от областите в страната вече обявиха огромен ръст на болните. И тук броят им никак не е малък, коментираха днес лекарите от ДКЦ 1.

В момента изключително много деца са засегнати от вирусните инфекция, които дават усложнения. Педиатърът д-р Здравка Василева акцентира, че трябва де се разграничи вирусът за да е ефективно лечението. При грип усложненията при децата били най-вече бронхопневмонии, а при респираторния вирус – продължителни кашлици, затруднено дишане и обструктивен синдром, при който често се налагала хоспитализация заради затрудненото дишане.

Лекари
д-р Василева, д-р Маргаритова и д-р Янев

Управителят на Първа поликлиника д-р Ясен Янев каза, че тяхната лаборатория изследва за грип А и грип Б, респираторни вируси срещу 15 лв., като резултатът излиза за около 4 часа. ПСР-тестът за коронавирус пък вече се поема от Здравната каса.

Лабораторията е на кота нула и е достъпна за хора с увреждания. Изграждането й е струвало около 30 000 лв., а оборудването й в рамките на около 3 г. – близо 200 000 лв.

Междувременно РЗИ и РУ на МОН проведоха съвместно заседание, на което решиха да предложат мерки срещу разпространението на грип в Хасковска област. Предложението е изпратено до здравното министерство, което трябва да реши какви точно да бъдат ограниченията, които вероятно ще влязат в сила от началото на следващата седмица.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
20.01.2023 21:14 21:14

Голяма реклама голямо нещо.
Тест за грип.
На толкова години съм,досега такова нещо не са ми правили.
Даже и като сме болни и внимание не ни обръщат,само таксата гледат да вземат и казват нищо ти няма чист си.

Сам в къщи
Сам в къщи
20.01.2023 22:19 22:19

По време на Ковида лабораториите бяха златния гьол,та сега явно искат кранчето да тече.Отивайте тествайте се. Приказват пълни глупости.Все едно цял живот с тест са лекували.

Анонимен
Анонимен
20.01.2023 22:36 22:36

За сестрите бива да се жертва човек,особено за мулатката.

Back to top button