Регион

Заради такса БАБХ не можа да обжалва решение по казуса с „Евролаб 2011“ на границата

Българската агенция по безопасност на храните не е внесла в срок дължимата държавна такса за касационно обжалване по решение на Административен съд София – град, което засяга наетите от „Евролаб 2011“ ЕООД помещения на ГКПП „Капитан Андреево“, съобщиха от Върховния административен съд, който е трябвало да гледа жалбата на агенцията.

Делото пред първоинстанционния съд е образувано по жалба на „Евролаб 2011“ против четири точки от заповед на изпълнителния директор на БАБХ, с които се оттегля като нищожна заповед от 31 декември 2021 г. на директора на агенцията и се прекратява сключеният въз основа на тази заповед договор за наем с фирмата.

„Като е наредил превод следобед на последния ден и е ползвал система за банково разплащане, която да позволява нареденият превод да бъде внесен на следващия ден, частният жалбоподател (БАБХ) сам се е поставил в ситуация, в която дължимата сума да е внесена от банката на следващия ден“, се казва в определението на ВАС.

Поради това се приема, че жалбата на БАБХ не може да се разгледа и решението на АССГ по делото е правилно, като следва да бъде оставено в сила. Според него точки ІІ, ІІІ, ІV и VІ от заповед № РД 11-1477 от 01.07.2022г. на изпълнителния директор на БАБХ са нищожни, а агенцията трябва да заплати на „Евролаб 2011“ ЕООД сумата в размер на 1250 лева разноски по делото.

От БАБХ изпратиха своя позиция по казуса, в която се казва, че ще се съобразят с определението на ВАС, което обаче не променяло създадената организация на ГКПП „Капитан Андреево“.

Агенцията продължава да извършва всички дейности, част от официалния контрол – товаро-разтоварване, фитосанитарен и ветеринарен контрол, анализ на пробите, взети по официален контрол, посочват от БАБХ и допълват, че ще предприемат последващи законови действия в защита на държавния интерес при вноса на храни през граничния пункт.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button