Хасково

Повече деца ще завършат 7 клас в Хасковска област, предлагат 77 паралелки в гимназиите

За пръв път от няколко години има увеличение на седмокласниците в Хасковска област.

Тази учебна година се очаква да завършат 2 042 деца. Това е със 72 седмокласници повече от миналата година, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Веселина Павлитова на представянето на план-приема за учебната 2023 – 2024 г. в областната администрация.

ПриемЗа приема в 8 клас се предлагат 77 паралелки в гимназиите и средните училища в Хасковска област. Има две нови професии – графичен дизайнер и дизайнер (Интериорен дизайн) в хасковската ПГДС „Цар Иван Асен II“. Максимално позволеният прием от МОН за Хасковска област е за 80 паралелки.

През миналата година план-приемът беше за 78 паралелки, като бяха реализирани 76. От тях 45 са професионални, като са запълнени средно на 18.5%, а 31 са профилирани и са запълнени на 25.1%. В тях учат 1 614 деца. 356 не са се записали в училищата в Хасковска област.

Заседанието откри областният управител Минко Ангелов, а в него участваха представители на редица институции. Предстои план-приемът да бъде утвърден от МОН.

Предстои да бъде изграден иновативен център към ПГДС „Цар Иван Асен II“, а ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ да се превърне в асоциирано училище към Технически университет – София, като се създава възможността учениците от гимназията да бъдат приемани във ВУЗ-а с предимство. Проведени са срещи с ректорите на четири университета в страната – УНСС, УниБИТ, Химикотехнологичния и металургичен университет и ТУ-София, във връзка с изграждането на Консорциум за висши учебни заведения в Хасково, където да се предложи обучение в редовна форма на специалности, отговарящи на нуждите на пазара на труда в региона.

Подготвена е анкета за учениците, които да посочат дали биха избрали да останат и да учат в родния си град и кои са най-предпочитаните специалности сред тях, уточни областният управител. Предстои да се проведе и кръгла маса с бизнеса, за да се дискутират специалностите, които ще бъдат предложени за обучение.

Проведена е и среща с представители на Община Хасково с цел осигуряване на сграден фонд за гимназията по лека промишленост „Райна Княгиня“, за да имат възможност учениците да разполагат със своя база.

План-прием

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button