Регион

Прокараха ВиК-мрежа в половината на нов свиленградски квартал

Един от новите квартали на Свиленград – „Речните лозя“, вече е наполовина с водопроводна и канализационна мрежа, съобщават от кметството.

В края на януари общината завърши първия етап от проекта за изграждане на подземна ВиК инфраструктура, който обхвана една втора част от квартала. Taĸa 50% oт дoмaĸинcтвaтa, живеещи там, щe мoгaт дa пoлзвaт комуналната ycлyгa. Дoceгa те бяха изцялo нa xидpoфopи и септични ями.

РемонтС приемането на Общия устройствен план на Свиленград през 2012 г. се даде възможност квартал „Речните лозя“ да бъде включен в регулацията на града, коментира кметът арх. Анастас Карчев. Впоследствие общината изготви проект за регулационен план и в съответствие с него се извърши отчуждаване на части от имоти, на които попадат улици. Общината отдели собствени средства и направи проект за изграждане на водопровод и канализация. За 2022 г. е осигурено финансиране от МРРБ на стойност 660 869 лева с ДДС за изграждане на ВиК мрежа на половиния квартал. Общината дофинансира с 22 000 лева от бюджета, за да можем да изпълним цялостни ВиК клонове.

РемонтОчаква се през тази година от МРРБ да осигурят останалите 50% от необходимите средства, за да се довърши ВиК инфраструктурата на целия обект. След това общината ще изготви проектиране за улична мрежа, включващо асфалтиране, поставяне на бордюри и осветление, и ще се търси финансиране за изграждането й, за да може кварталът да бъде приобщен към града с нова подземна и надземна инфраструктура.

В същото време общината подмени водпроводите на част от улица „Крайречна“ и на част от улица „Георги Бенковски“. Проектът е на стойност 75 000 лева, отделени от бюджета на общината. Тези две улици бяха останали недовършени след реализиране на проекта за подмяна на водпроводната мрежа на централна градска част. С тях вече на 100% улиците в центъра на Свиленград са с нов водопровод.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button