Любопитно

Първата белошипа ветрушка се завърна в Левка

С наближаването на пролетта в свиленградското село Левка се завърна първата белошипа ветрушка, съобщават от „Зелени Балкани“.

През тази година това стана по-рано от обичайното. На рядката птица е осигурено изкуствено подхранване за подкрепа в студените зимни дни.

Соколчето от своя страна с охота се възползва от предоставената храна. Птицата потърси убежище в добре познатите й покриви и изкуствени гнездилки, където се размножава успешно през предходните две години и отглежда своите малки.

Докато в предишни години появата на първата птица в района на колонията е отчитано, като завръщане от миграция, сега не без основание може да се твърди, че това е първото доказано зимуване на вида в България.

Според литературните данни и източници, белошипите ветрушки са далечни мигранти и зимуват на територията на Африка, като само на единични места в Европа и някои средиземноморски острови видът е наблюдаван и през зимата. До момента той не е установен да зимува в пределите на страната ни.

Остава отворен въпрос дали ранната поява се дължи на глобалното затопляне на климата или на грижите на природозащитниците, които водят до по силна привързаност на птиците към местата за размножаване.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button