Хасково

Събират дарения в Хасково за пострадалите от разрушителните земетресения в Турция

Кампания за събиране на дарения в помощ на пострадалите от разрушителните земетресения в Турция започва в Хасково.

В петък и в двете хасковски джамии ще се събират средства за Турция. Тогава в храмовете в града и по селата се очаква да дойдат много миряни, заяви пред Haskovo.info районният мюфтия на Хасково Ерхан Реджеб. От Главно мюфтийство обявиха дарителска сметка:

Търговска банка „Д“

IBAN: BG15DEMI92401000232957

BIC: DEMIBGSF

ЗеметресениеПоредица от силни земетресения удариха Централна Турция през нощта. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център магнитудът на най-силния трус в 3:17 часа българско време е бил 7.8 по скалата на Рихтер. Земетресението е усетено в столицата Анкара, както и в много други градове на страната и съседните държави.

Има стотици жертви, ранени и затрупани хора под разрушените сгради основно в Турция и Сирия. В ранния следобед в района удари още едно силно земетресение от 7.5 по скалата на Рихтер.

ЗеметресениеОт БЧК обявиха готовност да предоставят хуманитарна помощ на турския червен полумесец. Става въпрос за 1 000 спални комплекта, които включват походни легла, надуваеми матраци, възглавници, одеяла, горни и долни чаршафи, калъфки за възглавници, кърпи и хавлии; допълнително 1 000 одеяла и 1 000 комплекта спални чаршафи. От съвместния бедствен резерв на Българския Червен кръст и на Турския Червен полумесец могат да бъдат предоставени 300 кухненски комплекта с посуда за хранене, 300 семейни палатки, 300 радиатора, 1 000 матрака и 3 000 вълнени одеяла.

В готовност да отпътува за Турция е и екип за търсене и спасяване от 12 души с 5 кучета от Планинската спасителна служба на БЧК.

Междувременно двата самолета „Спартан“ на Военновъздушните сили излетяха с помощ за Турция. На машините има хора и техника, които да окажат съдействие на съседната ни държава за последиците от земетресението.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Василев
Василев
06.02.2023 18:03 18:03

Давайте да се сплотиме хора който може да помогнем на хората по малко парите стават много

реалис
реалис
06.02.2023 23:50 23:50
Отговор до  Василев

аз съм българин и ще дам средства от сърце

Back to top button