Любопитно

Разселиха над 100 елена през зимата в Източните Родопи

17 благородни елени и 96 елени лопатари бяха разселени в Източните Родопи тази зима, съобщават от фондация „По-диви Родопи“.

Това става в сътрудничество с ДЛС Женда, ЛРД Крумовград, ЛРД Кърджали и НЛРС. Животните са под постоянно наблюдение от екипа на фондацията и партньорските организации и няма да бъдат ловувани минимум 5 години.

„Целта ни е да възстановим двата от общо трите вида елени, които се срещат в България, в целите Източни Родопи“, казва Стефан Аврамов, експерт във фондацията. За тази цел следващите няколко години се планира разселване на още стотици животни в Източните Родопи. През февруари 2023 година предстои да бъдат разселени още 35 благородни елена в Източните Родопи – в района на селата Болярци и Кирково в сътрудничество с ЛРД Кирково.

ЕлениПрез последните 10 години в Източните Родопи са разселени над 600 елена лопатари, както и 50 благородни елена, с което бяха създадени няколко увеличаващи се субпопулации на тези два вида. Това представлява най-мащабното реинтродуциране на елени в България.

Остатъците от умрели елени лопатари са важна хранителна база за белоглавия, египетския и черния лешояд. Белоглавите лешояди, които се размножават в района, редовно се хранят с трупове на елени, станали плячка на хищници вълци. Популациите на елени се увеличават всяка година, както благодарение на реинтродукцията, така и чрез естествен растеж.

Пасейки храсти и дървета, елените заедно с другите тревопасни помагат за поддържането на мозаечния пейзаж на Източните Родопи, което е от огромно значение за опазването на богатото биоразнообразие на този регион.

Еленът лопатар е бил широко разпространен в миналото по българските земи. Той е изобразен на няколко тракийски съкровища като Панагюрското и Луковитското, а негови костни останки са открити в почти всички български праисторически населени места. Предполага се, че е бил изтребен от човека през ранното средновековие. В началото на миналият век е започнало неговото възстановяване в България.

Благородният елен е бил широко разпространен в миналото в България. На няколко пъти е бил на границата да изчезне, но е бил възстановяван. През 90-те години на миналия век числеността му бе рязко намалена заради бума на бракониерството, но в последните години видът бавно се възстановява в цяла България.

Елените са интересен обект за наблюдение и снимане от туристи и фотографи и допринасят за утвърждаването на района като интересна туристическа дестинация.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button