Хасково

123 г. след смъртта на Капитан Петко паметникът му в Хасково – любимо място за снимки

На остров Ливингстън, Антарктида, към който сега плава българският научно-изследователският кораб „Св. св. Кирил и Методий“, леден връх носи името на капитан Петко войвода. Това наименование е само частица от почитта към бележития българин, от чиято кончина се навършват 123 г.

Легендарният български войвода Петко Киряков, пред чиито подвизи прекланят глава не само българи, но и други балкански народи, е възпят в многобройни предания и народни песни, припомнят потомци на тракийски бежанци в Хасково по повод годишнината.

Тракийци“На мен ми стига царството, дето ме тачи народът“, се пее в една от тях. В архива на БНР се пази „Петко льо, капитанине” в изпълнение на хасковския представителен ансамбъл „Китна Тракия”. Най-известна обаче е песента с неподражаемия глас на актьора Васил Михайлов от сериала за обичания народен закрилник.

ТракийциВ Хасково се намира по всеобщо признание най-внушителният паметник на войводата, открит през 1955 година. Според неофициалната статистика това е и любимо място за снимки на хасковлии и гости.

ТракийциДеца споделят напоследък, че си правят снимки пред паметника, за да участват в Националния конкурс „Урок по история – покажи ми България 2023 г.“. В навечерието на Националния празник на България 3 март Сдружение „Усмивка“ съвместно с Община Бургас прикани деца и ученици от 5 до 15 години да се включат в конкурса със своя снимка, направена пред исторически паметник. Организаторите обещават фотосите да бъдат представени в изложба.

ТракийциПриветстваме тази инициатива, това е чудесен начин учениците да направят още по-популярен паметника на капитан Петко, а и града ни, каза председателят на Тракийското дружество в Хасково Кирил Сарджев след днешната церемония по поднасяне на цветя. Той пожела на децата успех в конкурса, да обичат България и да се гордеят с героичната и история.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button