Любопитно

Нов музеен сборник представят в Свиленград

Градската библиотека в Свиленград ще бъде домакин на представянето на нов музеен сборник на 9 февруари от 17 ч. Изданието е дело на Историческия музей в града.

„110 години свобода“ е заглавието на сборника, в който са публикувани научни статии и съобщения от състоялата се национална научна конференция, посветена на 110-атa годишнината от Балканската война и освобождението на Свиленград. Автори са военни историци от Военна академия „Г. С. Раковски“ – София, Висшето военно-въздушно училище „Г. Бенковски“ в Долна Митрополия, Музея на авиацията-филиал на Националния военно исторически музей, учени от БАН, историци и краеведи от Хасково, Стара Загора и Свиленград. Сред тях са проф. д.и.н. Светлозар Елдъров, проф. д-р Людмил Спасов, полк. о.з. проф. д.н. Димитър Недялков, полк. проф. д-р Мануш Христов.

Темите на проучванията са дипломацията в годините на Балканските войни, постиженията на българска бойна авиация, действията на българските войски, Балканската война през погледа на хърватския печат и др. Акцент са и личности, взели участие в бойните действия и проявили жертвоготовност в защита на българския идеал за национално обединение, между които е героят от Одрин ген.-майор Георги Вазов.

Краеведи представят битката за Курт кале – начало на войната, паметниците на загиналите, издигнати в Свиленград и региона.

Изданието, чиято цел е да допринесе за запазване на историческата памет, е отпечатано с финансовата подкрепа на Министерството на културата, съобщи Елена Митева, директор на свиленградския музей.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button