Любопитно

Дариха на Националната библиотека книги и документи на проф. Асен Златаров

44 заглавия, албуми и документи от личната библиотека на родения в Хасково проф. Иван-Асен Златаров са постъпили във фонда на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в София. Те са дарени от родственици на бележития учен и общественик, основоположник на биохимията в България. Повече за Асен Златаров прочетете Тук.

Дарение
Асен Златаров

Специален интерес представлява екземпляр от книгата на Рабиндранат Тагор „Садхана: Пътят към съвършенството“ в превод на български език, която носи посвещение и автограф от Нобеловия лауреат за литература. Индийският писател и философ, композитор, художник и общественик Рабиндранат Тагор (1861-1941) идва в София в края на 1926 г. Дни наред вестниците анонсират новината за гостуването му. Университетът и училищата са затворени за два дни, за да могат младите хора да се докоснат до този „цар на мъдростта“ и „духовен княз на Индия“.

На 17 ноември българска делегация, сред която е Асен Златаров като представител на Дома на печата отива до Драгоман, откъдето по телефона молят сръбските власти да им позволят да минат границата, за да посрещнат госта още на сръбска земя. Оттеглят се в купе, където гостът разказва за целта на своето пътуване в Европа: да сближи Изтока със Запада. По късно Златаров пише: „Тагор си замина. Но неговият образ ще остане задълго запечатан в нашите души. София живя два дни на духовен празник“.

Заедно с книгите на Златаров на Националната библиотека е дарена и личната му карта за членство в масонска ложа. Привърженик на масонските идеи, ученият е деен автор в списание „Свободен зидар“ (1922-1924), орган на Великата ложа на България. Той е и сред създателите на масонското издателство „Акация“, пишат изследователите.

Дарените книги и документи на Златаров са показани на изложба в Националната библиотека.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button