Хасково

Арх. Апостолов: Сградите в Хасково са проектирани за силни земетресения, проблемът е в преустройствата

Арх. Янчо Апостолов беше два мандата председател на камарата на архитектите в Хасково. Сега работи на свободна практика, а един ден от седмицата – в сряда, е главен архитект на Община Харманли.

Специалистът коментира пред Haskovo.info устойчивостта на сградите в Хасковска област на фона на последните разрушителни земетресения в Турция и Сирия.

Архитект
Арх. Янчо Апостолов

По оценка на арх. Апостолов българският правилник за оразмеряване на строителните конструкции на сгради за осигуряването им на сеизмични въздействия е по-строг от този в Япония, където земетресенията са почти ежедневие.

Повече от 100 г., откакто има свидетелства и наблюдения, в Хасково не е ставало силно земетресение. Дори при Чирпанското земетресение през 1928 г. в старо Хасково нямало паднали сгради. Съборени са основно комини, а хората с месеци са живели навън, изплашени от вторичните трусове.

Сега на сградите се поставяли противоземетръсни шайби, като конструкцията им в Хасково е проектирана на IX степен по скалата на „Медведев-Шпонхойер-Карник“. Оценката на специалистите е, че Хасково е върху здрава плоча и тук не се очаква да стане толкова силно земетресение. Дори сградите в Харманли са проектирани на VIII степен, а в Свиленград – на VII степен.

Въпросът обаче е дали строителството е качествено и дали са вложени качествени материали, акцентира арх. Апостолов. По негови наблюдение при земетресенията в Турция едни от блоковете падат, а други остават. Според него една от причините е във вложените некачествени материали. Той дава за пример по-ранно разрушително земетресение в Измит, където се установило, че при строителството е използван морски пясък с много сол, който на практика се превръщал в прах.

При последните трусове много от сградите в близост до епицентъра са паднали вертикално, като взривени. Според арх. Апостолов това не е нормално, защото при здрави основи е трябвало да паднат настрани и вероятно говори за премахнати колони и други елементи за отваряне на място за магазини, например.

„Коментира се, че срокът на годност на панелните блокове в България е изтекъл за около 50 г. Но според мен никой не може да знае, защото те са произведени при по-качествени заводски условия. Проблемът обаче може да дойде от заварките, които трябва да се запълнят с цимент, за да не влиза въздух и влага и да корозират. Вместо това съм виждал циментови книги, които отслабват конструкцията“, казва архитектът.

По неговите думи отделно у нас никой не знаел какви преустройства са извършвани във времето – избивани са стени, отваряни са врати…, което също може да отслаби конструкцията. Според него е удачно сега при санирането да се провери вътре какво е правено с конструкциите.

От няколко години на всички нови сгради се издавали паспорти и можело да се проследи тяхното изпълнение. Сега се използвали и компютърни модели, които показвали как би се държала сградата при ураганен вятър. Обикновено земетресенията в България се приравнявали на ураганен вятър с хоризонтално въздействие, защото тук сме далеч от евентуален епицентър с вертикални трусове. Земетресения от 7 – 8 степен са ставали в района на Рила и Пирин.

По наблюдения на арх. Апостолов сега никой от строителните инженери не си оставял работата и постоянно следят дейностите по строежите. Единствено остава въпросът с качеството на влаганите материали и евентуалното обследване на целия сграден фонд, което според него трудно ще стане заради нуждата от много специалисти и време.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button