Хасково

Около 9 лева струва противогрипната ваксина в Хасково

Грип, илюстрацияКрая на септември – началото на октомври е най-подходящият момент за поставяне на противогрипни ваксини. Причината е, че организмът ще има достатъчно време да изгради имунитет, обясни директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Хасково д-р Снежана Иванова.

И тази година епидемиолозите очакват грипните щамове да са идентични с миналогодишните – два от тип А – Калифорния и Пърт, и един от тип Б – Бризбейн. 

От 10-те взети в Хасково носогърлени секрета през миналия февруари само 5 бяха положителни за грип, припомни д-р Иванова. 4 от тях бяха от тип Б, а само при една от пробите бе открит грип тип А – АН1N1. 

Щамовете от тип Б не предизвикват епидемии и пандемии, а вирусът се разпространява само при по-тесни контакти, обясни д-р Иванова. 

Обикновено в Хасково и областта грипът идва в края на януари и началото на февруари, като не  е изключено пикът да е и по друго време.

В хасковските аптеки противогрипни ваксини се предлагат на цени от около 9 лева, установи проверка на Haskovo.info.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button