Хасково

5 общини в Хасковска област с пари за енергоефективни дейности

5 общини в Хасковска област ще имат достъп до около 2.5 млрд лв. от Фонда за справедлив преход за енергоефективни дейности, съобщават от МРРБ.

Финансирането е основно за 3-те въглищни области в страната – Перник, Кюстендил и Стара Загора. Допуснати са и 10 общини, свързани с Маришкия басейн по линия на заетост и мобилност на работната сила, сред които са Симеоновград, Харманли, Тополовград, Димитровград и Хасково.

Към момента е планирано със средствата да бъдат подкрепени дейности за рекултивация, инфраструктура за съхранение, зелен водород, био-газ, научноизследователска и развойна дейност, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков. Той участва в Международен форум от кампанията „Да! На българската зелена икономика“ – „Власт и бизнес заедно за чиста енергия“.

Шушков подчерта, че част от парите ще бъдат насочени и за т.нар. социален преход, базиран на квалифицирана заетост, предприемачество, социални услуги и мерки, насочени към спестяване на енергия и възобновяеми енергийни източници.

355,4 млн. лв. са предвидени в Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. за финансиране на мерки за енергийна ефективност в многофамилни и еднофамилни жилищни, както и в публични сгради в 50-те големи общини в страната.

Другата възможност, която се използва за подкрепа на бизнеса и хората в посока т. нар. „чиста енергия“ е чрез изпълнението на проект „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на нежилищния сграден фонд“ със средства от Плана за възстановяване и устойчивост.

По проекта са предвидени над 600 млн. лв. без ДДС за енергийно обновяване на обществени сгради. От тях над 370 млн. лв. без ДДС ще бъдат инвестирани в публични сгради държавна и общинска собственост, в т.ч. административни и обществени здания, сгради в областта на културата и изкуството, за спорт, както и обекти – собственост на Българската академия на науките.

Допълнително с близо 235 млн. лв. без ДДС ще бъдат финансирани мерки за устойчиво енергийно обновяване на сгради в сферата на производството, търговията и услугите на микро/малки, средни и големи предприятия. Мерките ще бъдат изпълнявани на територията на цялата страна.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button