Любопитно

Показват нови находки в музея в Димитровград

Част от находките в зала „Археология“ на Исторически музей – Димитровград бяха подновени по случай професионалния празник на археолога, 14 февруари, съобщава Нели Кръстева-Аврамова, завеждаща отдел „Археология“.

Повечето от находките са постъпили в музея миналата година след реставрация и консервация. С тези артефакти значително се обогатява колекцията от праисторически антропоморфни и зооморфни глинени фигурки. За пръв път се представят урни от трупоизгаряния и надгробни дарове открити на територията на община Димитровград.

МузейЦентрално място е отредено на богатата колекция от амфорни печати от Тасос, Родос и други гръцки градове. Според специалистите предметите са поредното доказателство, че жителите на общината през Античността са имали културни и търговски връзки с целия тогавашен свят.

Новите находки от Средновековието са свързани предимно с въоръжението – разнообразни върхове на стрели, пръстен за лък, копия, каменни бойни топки и др. По-голямата част от тях музеят притежава отдавна, но поради една или друга причина те не са били включвани в изложби.

МузейКъм настоящия момент в зала „Археология“ са представени почти 300 експоната. Те разказват историята на хората, живели на територията на общината от неолита до края на Второто българско царство.

Официално 14 февруари за първи път е обявен за професионален празник на археолога през 1971 г. Това се случва по инициатива на Археологическия институт с музей при Българската академия на науките. Всяка година той се отбелязва и от Исторически музей – Димитровград с различни инициативи – срещи-разговори, нови изложби и т.н.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button