Хасково

Дигитализират ВиК мрежата и в Хасковско за по-бързи ремонти

В 22 области на страната, сред които е Хасково, ще има дигитализирани данни за съответните ВиК системи, съобщават от МРРБ.

Вече са демонстрирани софтуерните технологии, които се ползват за изготвянето на регионалните прединвестиционни проучвания за областите Велико Търново, Габрово, Плевен, София, Търговище и Хасково. В предишни години подобни проучвания са изготвени за още 16 административни области.

С използваните съвременни технологии има възможност да бъдат идентифицирани бързо и лесно проблемите във ВиК инфраструктурата. В страната има над 90 000 километра водопроводи и канали. Не е възможно всички тези тръби в един и същ период на времето да бъдат подменени, затова е нужно да се възползваме от всички инвестиции за повишаване на ефективността и удължаване живота на активите, посочват от ведомството. Дигитализацията на ВиК системите ще позволи да бъдат приоритизирани по важност, за да може да се изготвят проекти, с които да се кандидатстват за ремонт.

Работата е била огромна по обем, тъй като различните екипи, разработвали проучванията, първо са проверили наличните архиви, които основно са на хартия и се намират във ВиК дружествата и общинските администрации. При изготвянето на РПИП на ВиК архивната документация е била оцифрена и в момента е налична в дигитален вид. След края на проекта тези файлове ще бъдат предадени на ВиК дружествата, за да могат да ги ползват при изграждането на техните географски информационни системи. Достъп до тези цифрови данни ще имат областните и общинските администрации в дадената административна област, в която са ситуирани асоциациите по ВиК.

Специалистите са използвали различни софтуерни продукти, които имат важна роля при разработването на качествени и пълни разработки, проектни решения и изчисления, не само при прединвестиционните проучвания, а и при всякакви инженерни и технически проекти. С тях е обследвана съществуващата ВиК инфраструктура и е извършено хидравлично моделиране и проектиране при реконструкция или изграждане на нови мрежи и съоръжения.

Изработени са хидравлични модели, които симулират различни ситуации по отношение на водоснабдителните и канализационни системи. Например оразмеряване на канализационните системи за поемане на високите вълни при обилни валежи и предпазване от наводнения, или напора на водопроводите при увеличаване на потреблението, гасене на пожари и др. Включени са също така и подробни хидроложки и геоложки доклади.

С модерни роботи е извършено видеозаснемане на канализационните и водопроводни мрежи с оглед установяване на инфилтрация на отпадни води или проблеми с високо налягане при питейните проводи. Така са определени и участъците с компрометирани съоръжения, които трябва да се ремонтират приоритетно по различните програми.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Хидрид
Хидрид
13.02.2023 8:45 8:45

Пълен смях!

Back to top button