Външни публикации

Пазарът на имоти в Хасково е активен – ето цените на жилищата според Реалистимо

Купуването и продаването на недвижими имоти не е просто механично преминаване на собственост от едни ръце в други. Динамиката на пазарите, както в големите, така и в по-малките градове, е свързана с психологията на хората в района и с икономическото им състояние.

Какво “говори” състоянието на недвижимите имоти в Хасково за гражданите на района, обобщават специалистите от сайта за имоти Реалистимо.

Пазарът в областния град все още е динамичен към края на 2022 г. и в началото на 2023 г., когато другите в областта и в съседните области вече отбелязват значителен спад.

Цените на имотите в Хасково са под средните за страната

Дори в центъра на града етаж от къща или сравнително голям апартамент в многофамилна жилищна сграда може да се закупи за 600 – 700 до 750 евро на квадратен метър, в по-крайните квартали цената пада и до около 500 – 550 евро. Обзаведените апартаменти ново строителство достигат до 800 – 850 евро за квадратен метър. Това са значително по-ниски цени дори от тези на другите по-малки пазари в страната. Нивото им обаче се определя от икономическия профил на областта.

Колко активен е пазара на имоти в Хасково

Фактът, че Хасково е областен град, го прави по-желан в сравнение с други в региона. Сред останалите селища в областта, именно тук безработицата е с най-ниско равнище, а в града се забелязва постепенно нарастване на доходите на домакинствата, въпреки че той остава един от по-бедните в страната, показва статистиката на НСИ.

Така в средата на четвъртото тримесечие на 2022 г. и началото на първото на 2023 г. в Хасково все още се правят значителен брой сделки с имоти, а търсенето на жилища преобладава над това на офис и търговски площи. Силният имотен пазар се отразява благоприятно на бюджета на общината.

До голяма степен, причината за това е несигурността, която изпитват хората, под влияние на различни фактори. Тук именно може да се посочи и взаимовръзката с психологията – две основни схващания движат имотния пазар в момента. На първо място, това е мисълта, че влагането на спестяванията в недвижим имот ще спаси парите от “изяждане”. На второ, притесненията, свързани с присъединяването към еврозоната в началото на следващата година и очакваната нова ценова криза във връзка с това.

Дали тези тревоги са основателни или не, в случая няма значение, тъй като те именно определят търсенето на жилища, което през изминалата година не само в Хасково, а и в цялата страна, надхвърляше предлагането. Въпреки очакваното успокояване на пазара, в Хасково все още се купуват имоти, особено от хора, които работят в чужбина и искат да вложат спечелените пари в България, за да осигурят семействата си тук.

В сайта за недвижими имоти на Реалистимо, както собственици и частни лица публикуват безплатно частни обяви за имоти, така и агенции и брокери публикуват пълното си портфолио от продажби и наеми на недвижими имоти.

Back to top button