Хасково

Протестиращи животновъди: Загиваме ако държавата не ни помогне

Десетки животновъди от региона и страната протестираха по обяд в центъра на Хасково.

Те се събраха за информационната кампания на аграрното министерство в зала „Хасково“, посветена на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 г. Пристигнаха много повече стопани, отколкото залата можеше да поеме, което принуди организаторите да насрочат и втора сесия за 14 часа.

Председателят на Асоциацията „Обединени български животновъди“ Бойко Синапов обаче призова всички животновъди да напуснат срещата, защото в стратегическия план не били включени исканията на фермерите. Според него планът не е в интерес на нито един от секторите в земеделието и поиска той да бъде изтеглен. От бранша настояват и за спешна среща със земеделския министър, на която да бъдат обсъдени проблемите, защото фермерите се опасяват от вълна от фалити и продоволствена криза.

Председателят на Асоциацията на биволовъдите в България Мария Степанчева каза, че от 108 млечни ферми в Хасковска област са останали 44. Тя настоя за свикването на кризисен щаб и срещи с президента и премиера, за да се спаси българското животновъдство.

Една от големите им тревоги е ниската изкупна цена на кравето мляко, която от 1 лв. на литър вече е паднала до 80 – 85 ст. Стопаните казват, че не могат да продават продукцията си под себестойност и са готови да протести, като обмислят и ликвидацията на животните си.

ПротестНосят се слухове, че изкупната цена падала заради вноса на по-евтино мляко от Украйна. Синапов настоя за засилен държавен контрол, за да се защити преди всичко родното производство, а не чуждите интереси. Той посочи, че фермерите в Полша и Унгария получавали по 500 евро субсия, а българската била 500 лв.

Председателят на животновъдния бранш каза, че в Стратегическия план били заложени само 63 млн. евро за животновъдството, почти колкото били за дивечовите стопанства, а 110 млн. били предвидени за консултантски услуги. Според него парите за консултантите натежавали, за да не се спре този неизгоден план за земеделците. Стопаните казаха, че недоволство зрее и при зърнопроизводителите, които също се стягали за протести.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button