Хасково

18 икони на Злати Гочев във „Форум“

Злати Гочев18 икони на уредника на Градска художествена галерия „Атанас Шаренков“ Злати Гочев са подредени в галерия „Форум„. Художникът представя както свои лични интерпретации, така и точни копия на икони от периода 12-ти- 19-ти век.

Основно те са във византийски, гръцки и български стил. Част от иконите в галерия „Форум“ са били показвани във Виена, а 5 от тях се представят за първи път пред зрители.

Изработването на икони е много специфична работа, изисква се време и спокойствие, споделя 28- годишният творец. За основа се използват специални дъски, които трябва да са добре подбрани и със специален грунд. Много деликатна е и техниката на позлата на иконите, разказва хасковският творец.

Той работи изцяло по оригинална технология. Опитите му да рисува изображения на светци започват от ученическите години, когато му попаднал албум с руски икони и бил привлечен от естетиката им. Така започва да изучава технологията на иконата. Завършил е средно образование със специалност  „Дърворезба“ в София, а след това продължава образованието си със специалност „Реставрация“ в Национална художествена академия.

В следващите месеци Злати Гочев ще покаже две свои икони- на Христос и на Богородица, на биенале на иконописта във Велико Търново.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button