Хасково

Двама ученици от Хасково са сред най-добрите млади преводачи

27 са победителите, по един за всяка държава членка, в организирания от Европейската комисия 16-ти конкурс по превод Juvenes Translatores за средношколци.

287 ученици получават поощрения за своите изключителни преводи. Сред деветимата за България носители на специални отличия са и двама ученици от Хасково: Мария Николова и Момчил Марчев от Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“.

Тази година 2 833 участници са изпробвали своите езикови умения, избирайки да преведат текст от един от 24-те официални езика на ЕС на друг. От 552 възможни езикови комбинации, участниците от 681 училища са използвали 141, включително от испански на словенски или от полски на датски.

Генерална дирекция „Писмени преводи“ на Европейската комисия организира ежегодния конкурс Juvenes Translatores („млади преводачи“ на латински) от 2007 г. насам.

С годините конкурсът се превърна в преживяване, променило живота на много от участниците и победителите. Някои решиха да изучават превод в университета, а други се присъединиха към преводаческата служба на Европейската комисия като стажанти или преводачи, казват от институцията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button