Регион

Представят природното и културно богатство на Сакар планина в с. Маточина

Село МаточинаИнформационна експозиция „Сакар“ в Посетителския център в свиленградското село Маточина се открива днес.

Тя представя в достъпен и максимално информативен вид природното и културно богатство на Сакар планина за всички онези търсачи на приключения, които са стигнали до живописното погранично село Маточина. 

Фокус на информационната изложба е международната инициатива „Европейски зелен пояс“, тъй като районът на южен Сакар е един от най-добрите примери за богата дива природа и автентична култура, запазени в районите на бившата Желязна завеса. 

Инициативата „Европейски зелен пояс“, цели да запази и обедини в своеобразен екологичен коридор пограничните райони между Западна и Източна Европа, до които години наред достъпът на хора е бил силно ограничен. Желязната завеса от една страна е довела до обезлюдяване на много територии, но от друга страна е допринесла за опазването на редица редки видове растения и животни. 

Експозицията е изготвена от Зелени Балкани с подкрепата на Британско-българското дружество за приятелство и Сдружение „Маточина“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button