Любопитно

Хасковският театър се включва в честванията на Юлия Огнянова

Хасковският театър „Иван Димов“ се включва в националните чествания за юбилея на Юлия Огнянова – изтъкнат режисьор, преподавател и театровед.

Денят на Юлия е 22 февруари, когато се навършват 100 години от рождението й. Представлението „Вечеря за глупаци“, което ще се играе навръх паметната дата, ще бъде посветено на нея. Във фоайето на театъра ще бъдат изложени снимки от емблематичния спектакъл „Опит за летене“, който Огнянова поставя тук през 1979 година.

Юлия Огнянова (22.02.1923 – 29.09.2016) е носител на международни и национални отличия, сред които почетните „Аскеер“ (1999) и „Икар“ (2009) за цялостно творчество. Създала е повече от сто постановки в различни градове на страната и в чужбина.

ТеатърЮлия Огнянова е свързана с хасковския театър с пиесата на Йордан Радичков „Опит за летене“. Срещата й с изтъкнатия сценограф Светослав Генев ражда един великолепен спектакъл. Енергията, която тя носи в себе си и която излъчва към околните, е покоряваща. На заключителния етап на VI Национален преглед на българската драма и театър – 1979 г. в София, Юлия Огнянова е удостоена с Трета награда, а сценографът Светослав Генев – с Втора награда.

Театър„От всички постановки на тази пиеса в страната, съм най-доволен от спектакъла в хасковския театър. През цялото време чувствах осезателно, че на сцената нещо се движи непрекъснато и пъпли към публиката. Тя бе измъкната от привичното си състояние и започна заедно с героите да се катери по балона. Стана съпричастна – затова свидетелстваха всичките й реакции. Всичко това, благодарение на Юлия Огнянова и на всички участници. Спектакълът бе като стоножка – не се виждат краката й, но тя се движи…“, казва Йордан Радичков.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button