Регион

С аплодисменти и клаксони изпратиха българските спасители в Турция – ВИДЕО

„Турците ни посрещнаха и изпратиха като герои. На връщане по магистралата ни настигаха шофьори, които свиреха с клаксони и ръкопляскаха“, разказа при пристигането на ГКПП „Капитан Андреево“ ръководителят на българския екип Калоян Дончев.

В четвъртък приключи мисията в Турция на модула за търсене и спасяване на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Екипът от около 80 души основно работил в град Бесни. Съвместно с другите екипи са спасени трима души, сред които и дете. Българите са работили при тежки условия на 1 000 метра надморска височина при студено време и вторични трусове.

Пожарникари„Това беше огромно бедствие. Трудно ще забравим видяното. Заедно с полския екип открихме жена под развалините. Спасителната операция продължи 22 часа“, каза още Дончев.

Пожарникари„Участвах в полева операция под руините. Наложи се с колега от Полша да ампутираме ръка на пострадал, за да го извадим от руините“, коментира д-р Йолов от Медицинския институт на МВР.

Пожарникари„Цялата организация беше перфектна. Благодаря на екипа за бързото реагиране в различни ситуации. Нямаше инциденти. Показаха, че могат да работят с останалите европейски модули. Те са истински професионалисти”, допълни началникът на ГДПБЗН – МВР Александър Джартов.

ПожарникариВъпреки солидната си подготовка българските спасители разказаха, че досега не са виждали разрушения от такъв мащаб. В Бесни е имало почти напълно срутени райони. По техни думи хората в Турция имат нужда от всякаква подкрепа – от хранителни продукти до подслон.

Според българските пожарникари турският народ е горд и силен и бързо ще се изправи след това бедствие. Нашите са благодарни за прекрасното отношение от турска страна.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button