Регион

150 000 лв. финансова помощ иска болницата в Димитровград

Възмездна финансова помощ в размер на 150 000 лв. да бъде отпусната от бюджета на община Димитровград за 2023 г. на МБАЛ „Св. Екатерина“ предлага с докладна до общинския съвет кметът Иво Димов.

Парите ще са за оздравяване на финансовото състояние на болницата. Предложението ще се разглежда на сесията на местния парламент на 23 февруари. Решението трябва да се вземе предвид при изготвяне на бюджета за 2023 г.

В общината е постъпила докладна от управителя на болницата с искане за отпускане на средствата. Сред мотивите са липсата на бюджетна рамка, на Национален рамков договор, законови неясноти и увеличена минимална работна заплата от 1 януари.

С ръста на минималната работна заплата основната на санитарните почти е достигнала тази на медицинските сестри с разлика от 20 лв. и се доближава до основната заплата на лекар без специалност с разлика от 110 лв. По тази причина се налагало увеличение на основните заплати на целия персонал. Необходимите средства за това били близо 20 000 лв. месечно, посочват от болничното ръководство.

Отделно имало несигурност с увеличението на цените и трудности в прогнозирането на разходите за издръжка и движението на паричните потоци в дружеството. През миналата година болницата е разплатила 1 207 000 лв. текущи и стари задължения към доставчици на лекарства, консумативи, отопление, ел. енергия, вода и други. Средно на месец това прави около 100 000 лв.

През 2023 г. очакваните ежемесечни плащания на текущи задължения са в размер на не по-малко от 80 000 лв. Извън тази сума остава обслужването на банковия кредит с месечни вноски средно от 12 000 лв.
Към момента Здравната каса няма приет бюджет за 2023 г., но се очаква той да е строго лимитиран.

Прогнозата е средната стойност на една клинична пътека за димитровградската болница да бъде 858 лв., което е крайно недостатъчно да обезпечи финансово медицинската дейност на дружеството, посочват от МБАЛ „Св. Екатерина“ и така мотивират исканата финансова помощ.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Б.Борисов
Б.Борисов
17.02.2023 20:26 20:26

Ръководството на болницата да се самосезира относно нескопосания ремонт в двора, защото тези пари са от нас данъкоплатците и „клиенти“ на тази болница

Back to top button