Хасково

Осъдиха условно бизнесмена, проповядвал джихат

Кадир Кадир в съдаПървото дело в страната „за престъпление срещу Републиката и проповядване на радикален ислям“ приключи с присъда. 52-годишният бизнесмен от Хасково Кадир Кадир получи 1 година условно с 3 години изпитателен срок от местния Окръжен съд, защото проповядвал  идеите за „свещена война“ на  забранен у нас турски орден.

Според обвинението Кадир Кадир е започнал дейността си през 2009 година. Той ръководел група от около 10 мюсюлмани. Всеки петък след намаза те влизали в джамията, гонели имама, излъчвали си свой имам и проповядвали идеите на  турската секта  „Хакикат Вакфъ“ . Дори и след присъдата търговецът на платове бе категоричен, че е невинен.

„Аз не съм не съм направил такова нещо, всичко е скалъпено. Ще обжалвам, ще отидем чак до Страсбург.“, бе категоричен Кадир Кадир. По време на разследването са били разпитани десет свидетели, които потвърждават вината на Кадир. В съдебната зала обаче всички те се отрекоха от показанията си.

„Не мога да си го обясня, налегнала ги е някаква амнезия. Радвам се, че съдията не взе това предвид и зачете показанията им по време на  досъдебното производство“, коментира прокурорът по делото Антон Попов. 

Той допълни, че един от свидетелите вече е признал, че е излъгал. На него както и на останалите се очаква да бъдат повдигнати обвинения за лъжесвидетелстване. За това нарушение законът предвижда до 5 години затвор.

Вижте видео репортаж

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
30.09.2011 17:51 17:51

А ЗАЩО ТОГАВА ЗА БУНТОВЕТЕ В КАТУНИЦА ЗАДЪРЖАХА ХОРАТА?ЕТО ЧЕ ПАК СЕ ТОЛЕРИРАТ МАЛЦИНСТВАТА!ДОКОГА?СТИГА ВЕЧЕ!ТОЯ РЕЗАК ТРЯБВАШЕ ДА ГО БУТНАТ ПРИ МАНАФИТЕ В КАУША И ДА ГО ПЕЦАТ ОТЗАД!

Back to top button