Външни публикации

Bet365 – Какви спортове и отбори спонсорира букмейкърът?

Един от най-големите букмейкъри в света е стигнал до своята позиция в класацията, занимавайки се много активно със спонсорство. В този бранш, Bet365 е компания, която силно интегрира работата с участници в различни спортове. В този материал ще разгледаме някои от техните партньорства.

Следата на Bet365 в българския спорт

 Сътрудничеството се изразява най-вече в спонсорство на отборите на Славия и Лудогорец.

На 7 юни 2016-та година букмейкърът получи лиценз за работа в България. Още на 1 юли 2016 година беше подписан договор с ПФК Лудогорец. Логото се появи върху фланелките на футболистите в много важен етап за клуба. Сътрудничеството продължи две години, като след това не беше продължено, но това остава една голяма следа на наша територия.

Лудогорец обаче е вторият клуб в България, който започва работа с тази компания. Първият тим е този на Славия. Със столичани също беше подписан договор със срок от две години, но в този случай той продължава да бъде активен и до ден днешен.

Интересен момент за bet365 в българския футбол са преговорите на организацията с тима на Левски. Имаше опити да се изгради и това партньорство в спомената 2016 година, но тогава отборът беше ограничен от договора си с друга компания.

Как стои въпросът със спонсорството в чужбина?

 Едно от най-интересните и значими спонсорства на компанията е това на футболният отбор от Острова, Стоук Сити. Седемцифрен договор е подписан още през 2012 година. След като отборът е имал друг спонсор в продължение на 15 години. Договорът започва с реклама върху тениските, всякакви пана и LED табели.

През гореспоменатата 2016 година името на стадиона на отбора е променено от “Britannia Stadium” на “Bet365 Stadium”. Разбира се, отново чрез голяма инвестиция. Още от следващата година съоръжението е с увеличен капацитет – от вече над 30 хиляди места. Срокът на първоначалният договор е шест години, но се удължи за пореден път и традиционното спонсорство.

През май месец на 2021 година компанията направо е купила въпросния стадион. Bet365 вече държи не само правата над името му. Според информация в медиите става въпрос за сделка на стойност от 83.7 милиона евро.

 

Компанията е имала взаимоотношения и с други отбори от Висшата лига.

Най-ясно изразено е било в случаите с отборите на Лестър, Нюкасъл, Уест Бромич и Уулвърхямптън. С Лестър партньорството е като официален партньор за залагане и започва през 2015 година. Към момента не е активно. По същия начин през 2019-та започват взаимоотношения с Нюкасъл, които към момента също не са активни. Oт 2014 година до 2021 година има спонсорска сделка с отбора на Уест Бромич Албиън. През сезон 2020/2021 Bet365 беше официален партньор по залаганията на Уулвърхямптън, като сделката включва брандиране на стадиона, ексклузивни интервюта и реклама в дигиталните канали на отбора.

 

Големият вход в испанската Ла Лига

През 2018 година компанията подписва различни споразумения с цели 10 отбора от испанския футбол. Няма договори за носене на логото на компанията на тениските, обхващат се други форми на промотиране. Да започнем първо със списъка на отборите:

  • Виляреал
  • Атлетик Билбао
  • Еспаньол
  • Ейбар
  • Реал Бетис
  • Реал Валядолид
  • Хетафе
  • Райо Валекано
  • Хуеска
  • Селта Виго

Логото на компанията се появява по сайтовете на отборите, в техните социални мрежи, на техните стадиони и автобуси. Финансовата равностойност на сделките не става ясна и до ден днешен, но някои от партньорствата продължават в различни форми.

 

Взаимоотношенията на букмейкъра се разпространяват и към други спортове

Изключително активно се спонсорират десетки състезания с коне всяка година, основно на територията на Великобритания. Към това можем да добавим и множество от надбягванията с хрътки там – буквално за целия календар в четири категории. От там преминаваме към бокса, където има актуална сделка с Boxxer – британска боксова организация.

 

През 2022 година бе разширено партньорството с UFC

То вече включва серии от клипове в YouTube, които се разработват съвместно. Работата обаче обхваща реклама и в друго дигитално съдържание чрез социалните мрежи, физическа реклама на някои от събитията на UFC, заедно с място за реклама в UFC Fight Pass – дигиталният абонамент на организацията за смесени бойни изкуства.

Back to top button