Хасково

Кметовете на Хасково и Харманли с поредица от срещи в Брюксел

Градовете са движеща сила на растежа в Европа, но са изправени пред различни предизвикателства.

Това заяви заяви Марку Маркула, председател на Европейския комитет на регионите по време на работна среща с кмета на Хасково Добри Беливанов и кмета на Харманли Мария Киркова.

„Такива са например социалното изключване, замърсяването на въздуха и безработицата. Решението на тези проблеми трябва да бъде намерено на регионално, национално и европейско ниво. Пактът от Амстердам от 30 май 2016 г., създал Програмата за градовете на ЕС, поставя въпросите на градоустройството на дневен ред. Негова цел е градовете ни да имат по-добро управление, финансиране и достъп до знание и информация. Радвам се, че България е поела правилната посока на развитие на градовете си, коментира Маркула.

Срещата се състоя като част от двудневно работно посещение на кметовете в Брюксел, организирано от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова. В рамките му те ще се срещнат още със заместник-председателя на Европейския парламент Райнер Виланд и евродепутата от Нидерландия Ламберт ван Нистелрой.

„Срещата с г-н Маркула е началото на силно сътрудничество. Впечатлен съм от неговия интерес към нашия регион. Надявам се да задълбочим това сътрудничество в бъдеще“, коментира след срещата Беливанов. Той сподели пред Маркула, че общината е привлякла 27 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“, по която тази година ще се ремонтират училища, детски градини, жилищни и административни сгради.

„Благодарим на г-жа Паунова за възможността да представим на високо ниво напредъка на общините ни. Само за половин година успяхме да привлечем в Хасково инвестиции в размер на 50 млн. евро. Вече е приета и наредба на насърчаване на инвестициите в община Хасково, която например дава право на инвеститорите да закупуват земя на пазарни цени без да участват в търг, както и много други облекчения, намаляващи бюрократичната тежест. Работната визита ни даде идеи за нови проекти, които ще подобрят качеството на живот на гражданите на Хасково и Харманли“, допълниха още двамата кметове.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
неразбрал
неразбрал
27.06.2016 19:53 19:53

И квоооо?

Back to top button