Регион

Планират 200 млн. лв. инвестиции в находище на златно-сребърни руди в Хасковска област

Ново уведомление за инвестиционно предложение е изпратено вчера до директора на РИОСВ – Хасково. Инвеститорът „Тинтява Експлорейшън“ АД планира добив и преработка на полиметални руди от находище „Розино“ край едноименното ивайловградско село.

Предвидени са над 200 млн. лв. капиталови инвестиции през първите две години. Проектът се очаква да подобри условията за живот на хората от общината, подсигурявайки над 250 добре платени постоянни и над 1 000 работни места по време на строителството, се казва в обявлението на инвеститора.

Предвиждат се инвестиции в здравеопазване, образование, култура и спорт. Технологията за добив и преработка на руди, отговаряла на най-добрите международни екологични практики и на най-добрите налични техники, гарантира инвеститорът.

Планира се добив на златно-сребърни руди от находище „Розино“, площ „Тинтява“ с бъдеща концесионна площ от 3 044 декара, от които нарушената площ ще бъде 1 308 декара. Добивът на полиметалните руди ще е по открит способ. Рудата ще се преработва чрез флотация до получаване на концентрат. Планира се изграждане на съпътстваща инфраструктура – пътища, водопроводи, електропроводи, складове за материали, съоръжения за минни отпадъци, както и поетапна рекултивация на засегнатите терени.

ЗлатоДобивът на полиметални руди от находище „Розино“ е с очакван експлоатационен период от 9 години. Прогнозата е за средна годишна производителност по откривка в размер на 3 310 546 тона и по руда – 1 750 000 тона в продължение на 6.5 г.

През първите 2 г. ще се извършва строителството, 6.5 г. са предвидени за основен добив и преработка, а от 6 месеца от 1 г. – затихващ период, през който ще се преработват само ниско кондиционна суровина, се казва още в уведомлението.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Димитър Димитров
Димитър Димитров
22.02.2023 21:07 21:07

Поредния грабеж !

Анонимен
Анонимен
23.02.2023 7:38 7:38
Отговор до  Димитър Димитров

Съсипаха готовото,затвориха рудници ,флота циони фабрики сега ще възстановяват. Заблуждава че са измислили ,старото Ново

Сашко
Сашко
22.02.2023 22:02 22:02

Можели да сме толкова продажен народ за пари и дупе даваме голяма работа то да не от сапун че да се изтърка ще ме ми го тури ту отпред ту отзад голяма няма значение ни сме свикнали който мине замине ни минава отзад българин да се наричам е гордост за мене затова ходим без гащи всеки ни опрашва пчеличката мая

Реалист
Реалист
23.02.2023 0:59 0:59

А, лайната които ще останат след тези тарикати, кой ще ги чисти?

Анонимен
Анонимен
23.02.2023 7:50 7:50

Съсипаха готовото,затрупани рудници ,затвориха флотациони фабрики,сега ще възстановяват уш НОВО

Анонимен
Анонимен
23.02.2023 8:12 8:12

Знячи екологична катастрофа в региона. Дано нищо не намерят при проучванията и да се разкарат. Щяли да направят паркче, ала-бала. А дето ще тровят хората? Дано не открият нищо.

Back to top button