Хасково

Стотици деца казаха „Не“ на тормоза в училище, който се пренася и онлайн

Стотици хасковски ученици се включиха днес в кампанията „Не на тормоза“. Изявите в училищата по обяд се пренесоха до часовниковата кула в центъра на града.

Всички бяха в розови тениски, носеха балони и писаха послания срещу тормоза в училище. Специалистите отчетоха, че покрай ограниченията по време на пандемията агресията и тормозът са се пренесли в онлайн пространството. Съветът към родителите е да следят децата им в какви групи участват и с кого си пишат.

ТормозОт Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните коментираха, че понякога споровете онлайн прерастват във физически конфликти. Най-често това се случва в тийнейджърска възраст между момичета.

Община Хасково също подкрепи каузата, в която се включиха над 15 училища. Заместник-кметът Динко Тенев изрази надежда посланията да достигнат до повече хора, защото никой няма право да тормози този до него в училище, у дома или на работното място.

ТормозИсторията на деня на розовата тениска започва в Нова Скотия, Канада през 2007 година. Инициатори са двамата ученици Дейвид Шепърд и Травис Прайс. На този ден те се обличат в розово, за да изразят своето отношение към тормоза и насилието в училище, на които са станали свидетели при откриването на учебната година в тяхното училище.

Тогава те били силно потресени от една случка – по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, който бил облечен с розово поло. Момчето не издържало на подигравките и започнало да плаче. Впечатлени от видяното, още на другия ден те купили и раздали на съучениците си петдесет розови фланелки. Така искали да изразят своята подкрепа за тормозения ученик. От тогава кампанията се разраства в целия свят.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button