Любопитно

Фашингът огласи центъра на Хасково и затвори булеварди

Фашингът на Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ огласи следобед центъра на Хасково.
Гимназията е единственото училище в България, което продължава традицията на пролетния карнавал. Прекъсване имаше само веднъж заради пандемията, а миналата година празникът беше през юни, отново заради мерките.

Тази годината темата е Neon Twister. Повечето от учениците бяха с електрикови, неонови цветове. Принц и принцеса са Християн Димитров и Ивана Димитрова от 11 Д клас.

ПразникКолоритната колона от ученици тръгна от театъра и беше предвождана от духовия оркестър и мажоретния състав към Младежкия център. Голяма група рокери с моторите си проправяше път на шествието по булевард „Раковски“ до гимназията. След тях беше луксозният автомобил на принца и принцесата, които са лицето на карнавалното шествие. Колоната затвори временно кръстовища и булеварди, което доведе до големи задръствания в центъра в час пик.

ПразникФизкултурният салон на гимназията е украсен от учениците по темата Neon Twister. Подготвена е богата програма от трите вокално-инструментални формации „Проект А“, „Scream“ и „Прима Виста“. Ще има индивидуални джаз и рап изпълнения на ученици от гимназията, както и участие на младежката танцова група „Регетон“.

Програмата е наситена с весели игри, като например Twister, и много конкурси, най-забавен сред които винаги се оказва конкурсът за избор на най-чаровни Мис и Мистър Зайче. Учениците с най-интересни и нестандартни костюми ще получат награди.

За избора на музиката са поканени DJ Ицко Микс и водещият Краси Белев. Карнавалът ще завърши с участието на младите певици Данна и Малката.

ПразникФашингът в Езиковата гимназия започва винаги на 11 ноември в 11:11 часа, когато се обявява темата на празника и от немските паралелки в 11 клас се избират принц и принцеса. Те са символ на празника и в деня на карнавала са владетели на Кралството.

Кулминацията на празника винаги е в периода между средата на февруари и март, когато посред зимните меланхолични настроения карнавалът внася жизненост и оптимизъм. Вече над половин век през февруари веселото и шумно ученическо шествие оглася улиците на Хасково.

ПразникFasching е традиционен празник в Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ и съществува още от нейното основаване като Немска езикова гимназия през 1971 година. Известен още като Die Tollen Tage (лудите дни), се провежда преди Великите пости и е един от най-важните празници в немскоезичния свят.

Той се чества на много места в периода от ноември до март и представлява съвкупност от ритуали за плодородие и прогонване на злите духове чрез преобличане, за да дойде по-скоро пролетта. Идеята на маскирането е лошото да не те познае и да избяга от теб. Но в центъра на този особен празник са смехът, забавлението и веселбата от сърце.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Калина
Калина
23.02.2023 23:05 23:05

Най-после нещо позитивно в новините! Браво деца, забавлявайте се, учете, вървете напред с усмивка!

Емил
Емил
24.02.2023 8:12 8:12

Тук в тази глупост се включват с голям ентусиазъм, но ако на 24. май ги извикат да преминат по същото трасе ще има негодуване, почти никой няма да иде. Докъде стигнахме!

Бай Тошо
Бай Тошо
24.02.2023 11:32 11:32

Браво!
Да видим на 24 май дали могат да се съберат толкова ученици,нека почитаме повече българските празници!

Жожоба
Жожоба
24.02.2023 13:26 13:26

Какво общо има 24 май с Fasching-а на гимназията? Този карнавал е традиция още от времето, когато тя беше само немска гимназия и е едно от нещата, които я отличават от останалите училища. Вярно е, че с годините се обезличи, но пък то и манифестациите на 24 май отдавна са отживелица

Жожоба
Жожоба
24.02.2023 14:04 14:04
Отговор до  Жожоба

Слагайте минусите и върнете манифестациите под строй. Не разбрахте, че 24 май е въпрос на самосъзнание, а празникът на училището си е негов и никой никога не е каран насила да го отразява. През май ще стане ясно кой ще почете Деня на просвета и култура, и на славянската книжовност и не се чудете, ако именно децата от езиковата са сред първите.

Back to top button