Външни публикации

Практичните сглобяеми къщи – строителство от ново поколение

За хората, които искат да инвестират малко време и средства в строителството на жилище, модерните сглобяеми къщи са отлично решение. Този начин на строителство отдавна се наложи като алтернатива на конвенционалния начин на изграждане на сгради и у нас.

Идеята да живееш в собствено жилище, притежаващо всички удобства и на много по-ниски цени, е привлекателна за много хора. Подобна сграда от елементи,  произведени извън обекта и сглобявани на място, се строи много по-бързо и това не е единственото ѝ предимство.

Какво е характерно за къщите от ново поколение?

Основната разлика между традиционно построените сгради и къщите от сглобяем тип е, че изграждането на вторите става с готови елементи, изработени при фабрични условия. Те се транспортират до предварително подготвена площадка, където се извършва и самото сглобяване на къщата.

Готовите модули са изработени от метална галванизирана конструкция и поради това се получава много здрава постройка. Също толкова устойчиви са стените и таванът, понеже сандвич панелът им е дебел от 4 до 8 см. Изолацията от полиуретанова пяна или вата позволява добра топло- и шумоизолация.

Оформянето на къщата става чрез подреждането на модулите в различни конфигурации. Може да бъде на един или два етажа. Трети също е възможен, но изисква по-специални модули.

Производителят може да ви направи къща и по индивидуален дизайн. Срещу допълнително заплащане е възможно да получите веранда, климатик, щори и др. екстри.

Защо са популярни съвременните къщи от модули?

Една от причините търсенето на евтини сглобяеми къщи да става все по-голямо е стремежът на съвременния човек към дом с отличен баланс между комфорт и функционалност.

Други открояващи се предимства на къщата от модули са:

Съкратени срокове за строеж

В една традиционно построена къща собственикът ѝ може да се нанесе след близо година. Ако избере да живее в дом от модули, той ще е изграден само за 3-4 месеца.

Икономия на средства

Заплатените за сглобяеми къщи цени са много по-ниски, отколкото за монолитни. Няма да имате такова голямо ограничение относно местоположение, нито ще изразходвате средства за наемане на работници и за закупуване на материали. След като заживеете в готовия дом, ако сте направили добра топлоизолация, ще спестите и от разходи за отопление.

Здравина и устойчивост

Къщите, построени от модули, имат олекотена и здрава конструкция. Поради това са устойчиви на земетръси и всички неблагоприятни външни въздействия. Облицовката им не позволява проникването на влага и е огнеупорна. Това удължава живота на  сградата с десетки години.

Гъвкавост и мобилност

Конструкцията на модулната къща позволява множество гъвкави решения за промяна на разположените модули. Могат да се отнемат или прибавят нови. Ако решите, домът лесно може да бъде разглобен и преместен на ново място.

Грижа за природата

Модерните преместваеми къщи са много по-екологични от конвенционално построените. Самото производство на модулите се извършва при установени стандарти в заводски условия. При сглобяването поради сухия метод на строителство количеството на отпадъците е много по-малко. Някои производители дори имат практика да рециклират отпадъците.

Изборът на сглобяема къща е практичен и достъпен вариант за жилище. За съвременните хора, желаещи нискобюджетен, комфортен и мобилен дом, сглобяемият тип къщи са добра алтернатива.

Back to top button