Външни публикации

Ефикасни средства за лечение на гъбички по ноктите

Онихомикозата или гъбичната инфекция по ноктите е характерно страдание за много хора, около 15% от населението. Заболяването протича бавно, като първо засяга една нокътна плочка, после други и дори съседни тъкани.

Онихомикозата се дължи на дерматофити, плесени и дрожди, за които топлата и влажна среда е благоприятна за развитие. Размножаването им става чрез спори, а заразяването става чрез директен контакт, по въздуха, чрез почвата и водата.

Кога рискът от заразяване е най-голям?

Има редица фактори, които могат да провокират появата на гъбички по ноктите. Обикновено заразяването става на места, където е влажно и топло като сауни, спа центрове, басейни, фитнес зали и др.

Застрашени от поява на гъбички са хора:

● с наранени нокти или нокътни легла;
● предпочитащи обувки и чорапи от изкуствени материи;
● предразположени към по-обилно изпотяване;
● страдащи от захарен диабет, кожни проблеми и затруднено кръвообращение;
● с деформация на ноктите след травми;
● над 60 г. поради забавяне растежа на ноктите.

Макар че най-често се страда повече от гъбички по ноктите на краката, не са изключение случаи и на засегнати нокти на ръцете.

Как се разпознават симптомите?

При гъбична инфекция ноктите имат неприятен външен вид и промяна на цвета. Обикновено инфекцията започва от страничните части на нокътя или свободния му край. Основни признаци за онихомикоза по ноктите са:

● Нокътната плочка често е удебелена;
● Цветът на ноктите е зеленикав или жълто-кафяв;
● Повърхността е неравна, деформирана или нацепена;
● Нокътните плочки са кухи и се отлепят;
● Характерно е ронене и чупливост;
● Мирисът на ноктите е неприятен.

При засегнатите от гъбички нокти обикновено не се усеща болка, с изключение на много тежки случаи. При тях е болезнено ходенето с обувки, а ако нокътят се увреди трайно, е възможно да се отлепи и да падне.

Ако имунната система на заразения е слаба поради заболяване или друга причина, инфекцията може да порази и други части на тялото.

При всяко изменение на ноктите като цвят, структура, ронене, чупливост и др. трябва да се потърси консултация с дерматолог. Лечението не трябва да се пренебрегва, за да не се появят усложнения.

Какво е подходящото лечение?

За опитен дерматолог диагностицирането на онихомикоза не е трудно, но се прави с посявка, за да се уточнят причинителите. За най-ефективно се счита прилагането на лазерно лечение на гъбички по ноктите. За него се използва дългоимпулсен лазер. Той може да бъде комбиниран с локално лечение и с прием или без на перорални лекарства.

Лазерът унищожава причинителите на инфекцията чрез пренос на топлина в нокътната плочка или в ложето и матрикса. Процедурата не засяга съседната тъкан.

Упоритите нокътни гъбички не могат да се премахнат чрез самолечение. Антимикотиците може да са ефективни, но приемани след дълги месеци. Комбинираното лазерно лечение е много по-бърз и надежден метод.

За профилактика и за предпазване от рецидиви не трябва да осигурявате благоприятна среда за развитие на гъбичките. Избирайте чорапи и обувки от дишаща материя, а около басейни и всички обекти с висока влажност не ходете боси. Старайте се да спазвате добра лична хигиена и да избирате внимателно салоните за педикюр, които посещавате

Back to top button