Избори 2011

Иван Панайотов: Може да се прави и без да се краде – ИНТЕРВЮ

Иван ПанайотовИван Панайотов – кандидат за кмет на Хасково от ГЕРБ
Роден е на 15 август 1958 година. Той е магистър филолог. Трудовия си стаж започва като учител по руски език и литература в Трудово-възпитателно училище „А.Макаренко“ – с.Динево. Година по-късно става учител в СОУ „Л.Каравелов“ – Хасково, а през 1990 г. и помощник – директор в школото.  От 1991-ва година работи в Регионалния инспекторат по образование. Бил е експерт по руски език и литература,  старши експерт по организация на средното образование, Началник отдел „Организационно осигуряване на средното образование“. От 2006-та до сега е началник на Регионален инспекторат по образованието – Хасково. Иван Панайотов е женен. Има една дъщеря.

– Господин Панайотов, кое ще е първото нещо, което ще направите, ако станете кмет на Хасково?
– Първо ще отворя вратата. Не само за да вляза в общината, разбира се, вратата ще остане отворена за всички граждани на Хасково – задължително ще имам приемен ден поне веднъж седмично, както и всички шефове на дирекции. Наистина е време да превърнем общинската администрация от непристъпен бастион в място, където хората ще бъдат обслужвани бързо, компетентно и не на последно място – вежливо.
Ако пък ме питате коя ще бъде първата ми заповед като кмет, това ще бъде нареждане до служителите незабавно да преустановят порочната и незаконна практика да не обслужват граждани със задължения към общината. Това ще е първата подписана заповед в първия ми работен ден. Администрацията трябва да е в услуга на хората, а не да ги тормози.
Първата докладна записка до новия Общински съвет пък ще бъде за отмяна на Синята зона. Както виждате, много първи неща, но смятам всички тях за наложителни. Същевременно ще сформирам работна група, която да подготви проект за нормализиране на движението в центъра на града. Включително платено кратковременно паркиране, но само в идеалния център. Ще има поне няколко общински паркинга, които да са безплатни за определен първоначален престой, както в момента е до пазара. Хората обедняха страшно много, не е редно да им съдираме по още една кожа.

– Ще премахнете забраната да не се обслужват хора със задължения към общинската хазна, но това няма ли да доведе до спад в приходите?
– Имаме цяла общинска данъчна дирекция. Съществуват достатъчно законни начини за събиране на налозите. Имаме двама публични изпълнители с право да запорират имущество на длъжници. Какво повече? Ако служителите там не могат да се справят, да си търсят друга работа. Вижте, да откажеш административно обслужване на човек, който има неплатена глоба, всъщност е най-лесният начин да си гарантираш приходите. Но и най-безочливият. Не го приемам.

– Докато сме на тема бюджет и финанси – как смятате да се справите с огромната задлъжнялост на общината?

– Мисля, че това ще е най-голямото предизвикателство в началото на новия мандат. По думите на финансовия министър Симеон Дянков, Хасково е на седмо място сред общините в страната по задлъжнялост. На всеки жител – от новороденото до пенсионера, се падали по около 80 лева дълг.  Но аз се опасявам, че това е само повърхността. Според официалните отчети за бюджета на общината от 20-милионния заем към края на тази година са останали към 17 млн. Към тях добавяме 2-та милиона, изтеглени тази година. Но лично аз се опасявам от скрити дългове. Страхувам се да не започнат да пристигат в общината фирми и да си търсят парите за вече изпълнени обекти. Припомням, че дълга към „Европът”, заради който бяха запорирани сметките на общината, е от 2007-2008 година. Но ние допреди няколко месеца не знаехме за него. Не знаеха и общинските съветници, из града витаеха единствено слухове. Които впрочем се оказаха верни. Когато през 2008-а пък БИЛЛА наложи запор на сметките, научихме, че й дължим пари още от 2003 година.  
Разбира се, още в първите дни ще започнем бърза проверка в общината, за да видим как и за какво са харчени парите, но по-важният въпрос е как ще се преодолее тежката ситуация. Виждам част от решението в европейските фондове. Веднага давам пример. Училището в димитровградското село Ябълково ще бъде основно ремонтирано с над 1 000 000 лева. За сравнение – в цялата община Хасково за ремонти на всички училища бяха отпуснати 400 000 лв. Т.е. едно селско училище усвоява повече пари, отколкото цяла община. Но това не е всичко. Този един милион е по проект и е с пари от Европа. Нашите скромни 400 000 лева пък са си наши – от собствените приходи в бюджета на общината, както и от делегираните бюджети на самите училища.
С други думи – ние можем да строим и ремонтираме, и едновременно с това да спестим парите на данъкоплатците в Хасково.
Друга част от решението е да врътнем кранчето на обръчите от фирми. Пример – за поддръжка на уличното осветление в общината през 2006 г. са платени 100 хиляди лева, през 2007-а – 200 000 лв., през 2008-а – 400 000 лв., през 2009-а – 750 000 лв. Тоест, те са удвоявани всяка година. Данните са официални – от регистъра на Агенцията по обществени поръчки. За справка – община Пазарджик плаща през 2009 г. 100 000 лв., а Ямбол – 50 000 лв. Изводите си направете сами. Няма да коментирам кои са фирмите, впрочем тя е само една и винаги е печелила търговете, без изключение. Нито пък  защо тази фирма е толкова любима на сегашното управление, само ще кажа, че тази порочна практика ще бъде пресечена категорично и незабавно.
Подобно е и положението и с местните данъци. Такса смет от 3 промила е сред най-високите в страната. В София тя е 1.8 промила. Как Благоевград се чисти с три пъти по-малко пари? Напомням, че Върховният съд отмени изцяло обществената поръчка за сметопочистването на Хасково заради нагласените условия на търга. И за непосветения е ясно, че тук нещо не е наред. Предишният общински съвет намали наполовина такса смет, но кметът обжалва решението в съда и продължава да събира парите на хората по старата двойна ставка. Това, което ще направя аз, е да балансирам налога така, че градът да бъде чист и осветен, но цената за това да е реална, а не на сегашния принцип „кон за кокошка” и някой да си пълни джобовете с нашите пари. А реалната такса е наполовина от сегашната.

– Говорите за европейски проекти, но знаете ли, че от 80 проекта на общината са били одобрени само 14? Къде са гаранциите, че наистина ще печелим проекти?
– Георги Иванов обвинява за това държавата, че му пречи. Аз бих обвинил екипа си. И бих го уволнил незабавно. Но няма да стигне дотам по простата причина, че няма да допусна такова продължително безхаберие. Възнамерявам да сформирам изключително силна група за работа по европейски проекти. Може да прозвучи като хвалба, но хасковският инспекторат по образование, чийто началник съм, е на първо място в страната по одобрени проекти. Какво значи да изготвиш 80 проекта, а да ти одобрят само 14?  
Нека да ви дам един пример. В моята управленска програма съм заложил един основен приоритет – цялостна подмяна на водопроводната мрежа в Хасково. Според експертите това ще струва приблизително 40 млн. лв. И за това гражданите на Хасково няма да платят и един лев, защото ще бъде изпълнено с европейски пари. Възнамерявам да го направя факт до средата на мандата. Но по въпроса за преченето. Подобен проект, финансиран от ЕС, е осъществен в град Смолян. Струвал е 41 млн. Сега Смолян има чисто нова водопроводна мрежа. Кметът на Смолян Дора Янкова е от БСП. На нея как не й попречиха?
Ще дам още един пример, за да стане много ясно кой на кого пречи. Случаят ми бе разказан от Делян Добрев, който преди да стане депутат и заместник министър, бе общински съветник от ГЕРБ. Той се занимаваше точно с европейски проекти. Възнамерявали да кандидатстват по проект за саниране на детска градина в Хасково, поискали от общината само писмо за подкрепа. Обаче им казали: „От вас нищо не искаме. Гледайте си работата!” И Делян Добрев си гледал работата – отишъл в Димитровград там направили детска градина „Ален мак” за чудо и приказ, с пари от Европа – над един милион лева. Е, кой на кого пречи? И аз не съм безгрешен, но не мога да си представя да откажа пари за детска градина поради инат, поради политически съображения или каквото да било.
Между другото, като заместник министър на икономиката и енергетиката Добрев пряко отговаря за Оперативна програма „Енергийна ефективност”. Той лично ме увери, че проектите на община Хасково ще бъдат разглеждани бързо и добронамерено.
А това е друг акцент в програмата ми – нито едно училище и детска градина в общината да не остане в този окаян вид.

– Пристрастен сте към образованието.
– Пристрастен съм, признавам. Но училището и детската градина са местата, където децата ни прекарват по-голямата част от деня си, там учат, там спортуват. Иска ми се това да са най-красивите и уютни сгради в Хасково.

– Вие сте пристрастен към образованието, но най-неотложните проблеми на хората са свързани с безработицата, с ниските доходи.
– Съгласен съм. Работните места са свързани преди всичко с инвестиции, а как да дойде един бизнесмен да отвори цех, завод, или голям магазин в Хасково, като още от вратата му искат да направи дарение?
И после му мотаят документите с месеци и години. По данни на института за пазарна икономика Хасково е на четвърто място по корупция и на едно от последните по условия за бизнес. „Славата” ни се носи из цялата страна. И лесно можем да си отговорим защо в малки градове като Димитровград и Харманли има магазини на големите търговски вериги, а тук – не.
Какво може да направи общината, ето един пример, данните са официални – от агенцията по заетостта. Към настоящия момент по различни програми в Димитровград работят 400 души. Работодател им е общината или общински предприятия, но парите за заплати идват от държавата или от ЕС. В Хасково по тези програми няма нито един нает човек.
Ето пример какво може да направи общината, стига да има желание. Но на сегашното ръководство изглежда това не му е интересно.

– Кога ще видим цялата ви програма?

– Приоритетите ми са ясни – работни места, инвестиции, пари по проекти, електронна община, ясни и честни правила за бизнеса, подмяна на водопроводната мрежа, основен акцент върху кварталите и селата. Край на корупцията и източването на общинския бюджет. Общ устройствен план, стопиране на безразборното застрояване на града. Моят мандат ще бъде посветен основно на облагородяване на кварталите и селата, които са в окаяно състояние – асфалт, детски площадки, места за спортуване. Спасяване на спорта в Хасково. Особено внимание на образованието и културата.  Хасково отново трябва да има кино. Това не е частна работа, както твърди Иванов. Спортът и културата в един град не може да са частна работа.
Не бързам да систематизирам всичко това. Причината е, че все още продължават срещите ми с хората от кварталите и селата. Аз ги уверявам, че проблемите, които поставят на срещите, ще влязат в управленската ми програма. Но аз им гарантирам нещо повече – в следващия мандат важните решения ще се вземат само след срещи и консултации със заинтересуваните  – хората от квартала, от бизнеса, от различните браншове.

– А вярват ли ви?
– Хората са били лъгани неведнъж досега. Досега не съм се занимавал с политика, но на срещите с хората се червя заради тези, които са обещавали и лъгали. Но аз не съм човек, който престъпва думата си. Казах какво ще направя в първия си ден като кмет. Елате на втория и питайте дали е изпълнено. А след това продължавайте да идвате и да питате. Аз живея в Хасково, на ул. „Стара планина”, често се движа по улиците пеша, всеки може да ме спре и да ми потърси сметка, ако за нещо съм го излъгал. Както казах, всяка седмица ще имам приемен ден, няма нужда да ме причакват на входа на общината „до саксията”.
Време е да си повярваме, че можем да променим живота си, стига сме се вайкали и оплаквали. Кога, ако не сега?

– През октомври Георги Иванов ще има две срещи с правосъдието – на 13 октомври се очаква да приключи процесът срещу него за ощетяване на общината със 113 000 лв. по случая с БИЛЛА. На 16-и пък изтича едномесечният срок, в който Върховният касационен съд трябва да се произнесе окончателно за подкупа от „Дусман”. Тъй като Иванов се очертава като основният ви опонент на тези избори, очаквате ли евентуална присъда да ви остави без конкурент за поста?
– В никакъв случай. Не желая служебна победа. Смятам, че не друг, а гражданите на Хасково трябва да си изберат кмета. Разчитам на честните хора в този град. И вярвам, че ще си кажат думата на 23 октомври.

 
Купуването и продаването на гласове е престъпление!

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button