Хасково

Извиха огромна опашка за безплатни дръвчета в центъра на Хасково

Хасковлии извиха в ранния следобед огромна опашка на площад „Свобода“, където безплатно се раздаваха 13 500 плодни, медоносни и горски дръвчета.

Инициативата е на Гората.бг, която подаряват сливи, дюли, ябълки, дива череша, кайсия, питомен кестен, червен дъб, цер, явори, люляци, златен дъжд, акация и др. Раздаването им започна след 14 часа и продължи до изчерпването на дръвчетата.

ОпашкаТова е най-голямата доброволческа инициатива, която засажда гори и дървета в България. Хасково е един от 20-те български града, в които от Гората.бг подаряват общо 250 000 плодни, медоносни и горски дървета.

„Много е хубаво, хората са много ентусиазирани, добронамерени, изпълнени с желание и много възпитани – търпеливо изчакват на дългата опашка, за да получат това което желаят да засадят. Сегашната ни кампания е насочена към физически лица. По отношение на общини ежегодно провеждаме друга кампания, в която им даряваме 150 000 дръвчета. Имаме и кампания за пчелари, в която даряваме 100 000 дръвчета“, заяви пред Haskovo.info създателят на инициативата Гората.бг Никола Рахнев.

Опашка
Никола Рахнев (вляво) и Веселин Георгиев

„Купуваме дръвчетата и се издържаме от дарения, не сме свързани с политика или фирми. Когато купуваме огромни количества и дръвчетата са по-дребноразмерни успяваме да ги получим за стотинки. Така за около 100 000 лв. годишно купуваме 500 000 дръвчета“, допълни Рахнев.

На всеки човек се дава колкото желае. Ограничение има за някои от видовете, от които има по-малко количество и които се радват на по-голям интерес като сладък кестен, кайсия, червен дъб. От другите се дават по 20 – 30 и дори по 50 дръвчета.

Веселин Георгиев е родом от Хасково и се занимава с пчеларство от 15 г. Пчелинът му е в първомайското село Драгойново. Той взе няколко медоносни дръвчета, за да развие пчеларството.

Целта на организацията е да се засадят 3 милиона дървета в България. Вече са засадени 2 250 000. Идеята е и Хасковска област да стане по-зелена, красива и чиста.

Повечето фиданки са оптимални за прихващане и лесни за засаждане. Хората получават инструкции за съхранение, засаждане и грижа.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Димчо
Димчо
04.03.2023 16:05 16:05

Поздравления за хубавата инициатива и дано се засадят повече дръвчета ,а не само да се сече безразборно кой където свари .Покажете на общинските съветници от града как се сеят ,защото тук само приказват , а нищо не се върши ще за засадим еди колко си дръвчета , ако спечеля място …

Ванита
Ванита
04.03.2023 17:21 17:21

Много се радвам за вашата иниацитива и поздравления!Дано има повече добри каузи като вашата,на този светъл празник днес на всички желаещи за дравчета успех в засаждането.Чакаме и в Свиленград.Всичко добро Ви желая!

КОРЕНЯК
КОРЕНЯК
04.03.2023 18:05 18:05

Много от тия по снимките като ги гледам не са виждали ДЮРИЯ- демек ПРАВА ЛОПАТА та камо ли да знаят как се държи.Селата са пусти няма хора.Та по терасите на кв МАЦИ или кв.Бадема ще ги сеят…-?

Европа в 50 метра
Европа в 50 метра
05.03.2023 11:02 11:02

Като цяло хасковлии сме много „грозни“ и неграмотни хора, което си личи и от състоянието на града ни

умници
умници
06.03.2023 12:21 12:21

Фиданките не се сеят, а ЗАСАЖДАТ!

Back to top button