Избори 2011

Г. Иванов: Само икономически независим кмет може да управлява, иначе ще управляват него – ИНТЕРВЮ

Георги ИвановИнтервю с Георги Иванов – кандидат за кмет от Коалиция „За Хасково“.
Георги Иванов е роден на 3 август 1954 г. в гр. Хасково. Завършва Висшия институт по архитектура и строителство – София, специалност “Промишлено и гражданско строителство”. Професионалната си кариера започва в Пернишкия промишлен комплекс. След това работи във фирма “Софстрой” – Стамболово. През 1989 г. е избран за кмет на временната управа на община Стамболово. От 1990 г. е собственик на фирма за строителни дейности “Стройтекс”. През 1999 г. е издигнат за кмет на Община Хасково, с подкрепата на СДС. Три мандата кмет на Община Хасково. Женен, баща на двама сина и дъщеря.

– Г-н Иванов, Вашите политически опоненти основно Ви атакуват за проблеми, свързани с ВиК инфраструктурата в Хасково. Защо община Хасково не кандидатства за оправяне на мрежата в града?
– Атаката е част от предизборната кампания, така че, когато някой намери някаква ниша, се опитва да атакува. Но аз искам да кажа, че ВиК е държавна структура и атаката трябва да е двупосочна. През годините аз и още няколко кметове предлагахме в Народното събрание да се променят нещата и ВиК-тата в границите на регулацията да бъдат общински, а довеждащите да бъдат държавни и по този начин да се разбере кой за какво отговаря. Когато навремето трябваше да се кандидатства по тези инфраструктурни проекти, които позволяваха промяна на цялото ВиК, тогава до голяма степен ВиК Хасково, ръководено от друг ръководител, не този, който е сега, не направи нищо, а се съсредоточи повече за подмяна на водопровода, който идва от Ябълково. Той беше в окаяно състояние. Там се похарчиха около 7 милиона лева и сега заедно с ВиК издействахме още 3 милиона евро, които останаха от изграждането на пречиствателната станция. В това отношение общината е направила всичко възможно, защото предишните пари също ги уреди общината. На този етап беше по-важно да се докара водата до града, защото ако прекъсне този водопровод от Ябълково, това значи градът да се срине – трябва отново да започнем да вземаме вода от язовир Тракиец.
В последствие трябваше да започне промяната на ВиК в града, но трябваше да се изработи един подземен кадастрален ВиК план, а това не стана. Тогава ние се ориентирахме и кандидатствахме и спечелихме 1 милион за изграждане на мрежа в 4 квартала, които се бяха присъединили към Хасково. Това са Кенана, Куба, Изток и Орфей-2.
Общината не е стояла нито миг без да е действала в тази посока. Естествено има някои аварии, без които не може, но трябва да се знае, че ВиК мрежата е проблем на ВиК и когато те копаят, трябва да си възстановяват след това. В момента имаме много добри отношения с ВиК Хасково – работи се синхронно.

– Дават се много примери с европейски пари. Има ли европейски програми, по които Хасково да кандидатства за подмяна на водопроводите в града?
– На този етап няма, има основно за канализации. Но ако се отворят нови, ние ще бъдем едни от първите, защото вече сме подготвени. Преди години не можеше да кандидатстват всички, пък и виждате, че от година на година режат парите. Ние имаме над 80 проекта, които сме направили за града. В предишните години, независимо при кое правителство, ние винаги имахме един отговор – „Проектът ви е прекрасен, класиран е, но парите свършиха“. И това е една много интересна аномалия – казват, че парите са свършили, а после казват, че парите не се усвояват. И според мен тука има някаква политическа история, която до голяма степен блокира обекти и проекти, които се намират в общини, които нямат допир със съответната партийна структура, която в дадения момент управлява държавата.

– Твърдят, че Вие сте изпокаран с централната власт и затова няма финансиране.
– Аз не съм изпокаран с централната власт. Ако има някакви отношения, които не са лицеприятни, това е с областната управа до голяма степен. Това противопоставяне преди всичко е, защото областната управа се опитва да бъде „командор“ и в много отношения да казва какво да става. Мисля, че в това отношение има много доказателства като спиране на решения на Общинския съвет, които са в полза на общината, като прокарване на решения, които са в противовес на онова, което е необходимо на общината. Във времето се доказа, че те не са правомерни, защото общината печели всички дела в това отношение.
Аз не позволих да ме подчинят още навремето СДС, въпреки че в началото имаше двама комисари, които с кожени манта влизаха всеки ден и казваха кой да се уволни и кой да се назначи и какво да се прави. Това го изтърпях 3 месеца и от там нататък казах, че тази община ще се ръководи както е необходимо, за да се развива. Мисля, че го доказах във времето.
Аз няма да позволя някой, който не разбира от местна власт, някой, който случайно се намира някъде, да командва и да казва кое как да става в една община. Ето това е противодействието. Ако някой е решил, че общината няма да върви напред, се лъже. Като излезе човек навън, вижда, че ние успяваме, въпреки че под ръководството на управляващите се направи всичко възможно проектът за 10 милиона лева за благоустрояване на Хасково да бъде провален. Адвокатската кантора, която ръководеше противопоставянето на нашия проект, беше на някои хора, които сега са във властта и опитват да атакуват Иванов, че е виновен за нещо.
Аз няма никога да позволя местната власт да бъде подчинена на областната власт, тъй като местната власт е избираема и тя се избира с решение на хората, а областната се назначава с цел да прокарва идеите или атаките на държавната власт спрямо онези кметове, които имат собствено мнение.

– През последните две години имаше ли опити за подчиняване, както вие ги наричате, каквито е имало през 1999-2000 година?

– Това го е имало откакто съм кмет, винаги го е имало. Идва от там, че аз не съм партийна личност и преди всичко не държа на партийни пристрастия, не се подчинявам на партийни „глезории“ и не решавам партийните проблеми на дадена партия тука. И през всичките тия години къде по–силно, къде по-слабо е имало натиск върху мене.
Мисля, че тук е момента да кажа на гражданите, че г-н Иванов е независим, независимо кой какво говори и че партийността, която се опитват някои да наложат в нашия град и в нашата община, не трябва по никакъв начин да я допускат, защото тя само ще доведе до беди и проблеми.

– Предизборната кампания е времето, когато се генерират най-много идеи, но е и времето, когато много се лъже. Коя е най-голямата лъжа, която чухте до сега през тези две седмици?
– Ами почти всички изказвания на опонентите са лъжа. Една много интересна лъжа е факта, че община Хасково не работела по „Енергийна ефективност“. Много добре се знае кой не гласува енергийната ефективност на двете училища – Общински съвет. Това го има документирано и въпреки всичко продължаваме да лъжем, че Иванов не работел в тази насова. Говоря за ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров“ и СОУ „Васил Левски“. Говорим за милиони левове, които трябваше да се излеят там за енергийна ефективност. Мисля, че това е една много сериозна лъжа. Например онзи ден мой опонент коментирал, че Иванов сменя плочките по тротоарите, а отдолу трябвало да се подменят ВиК тръбите. Че той даже не знае къде се намират ВиК тръбите. Друга лъжа – пак мой опонент казва „Ако аз утре стана кмет, на другия ден ще премахна синята зона“. Че той не знае какво е местна власт, той не знае какво е процедура, как се прави това. Че това може да отнеме месеци, може и години. Така не става.
Ето три примера, които сами по себе си говорят за капацитета, знанията и възможността. Аз бих предложил и го казах още в началото на всички мои опоненти, да вземат да прочетат Закона за местната власт, да видят докъде се простират правата на кмета, задълженията на кмета и след това да коментират кое и как.

– Преди няколко години Хасково кандидатства по един проект за ремонт на 4-5 детски градини. Проектът беше спечелен, но поради изчерпване на финансовия ресурс не беше финансиран. В същото време неправителствената организация на сегашния заместник – министър Делян Добрев също кандидатства по същия проект и спечели за ремонт на детски градини в Димитровград и Асеновград. Доколко е вярно, че Вие сте го отрязали и затова той е отишъл в Димитровград?
– Аз не съм го отрязал. Наистина имаше такъв коментар. Не е пратил писмо. Просто беше коментар устен. Аз му казах, че ние сме поели ангажимент и че неправителствена организация и Община Хасково правят съответния  проект. Ние вече имахме договор, което може да се докаже със съответните документи и затова той отиде в Димитровград. Друг е въпросът, че той явно е имал по-големи възможности, по-силни връзки, защото се оказа, че тези проекти се печелят със съответните връзки на субекти. Но проектът в крайна сметка стои, чакаме тези пари, които казаха, че ще останат. Ако останат да се класираме.

– Сред другите обвинения, които се чуха в последните дни е, че инфраструктурата в Хасково не била на ниво, защото всичко било съсредоточено само в центъра на града. Нямало детски площадки, нямало паркове за хората в кварталите.
– Ами ето още една поредна лъжа. Нека се разходят из града и да видят. Явно тези хора не живеят в този град. Факт е, че много от политическите ръководители не са от този град. Те даже не знаят кога е имало мотокросове и къде са били мотопистите едно време, те не знаят историята на нашия град. Те дали знаят кои квартали къде се намират и как се казват?
Не може да се коментира нещо такова след като ние сме един от най-зелените градове в цяла България. В момента се ремонтират два огромни парка, всеки за 1,5 милиона, направиха се 30 нови детски площадки, да не говорим за деретата и „Днепър“, които се преобразиха.
Целта преди всичко е да се говори напук. Нормално е, избори са. Но има едно нещо, което трябва да го знаят – на гърба на Георги Иванов избори не се печелят. Доказателство за това са трита избора до сега, които показват, че оплюването на Георги Иванов не води до спечелване на изборите.
Вие чухте ли някой да излезе с някакво виждане, с някакъв коментар, за онова, което може да стане в нашия град или онова, което е станало, той го е виждал по-добре? Казват това ще унищожим, това ще закрием и ще намалим данъците. Като намалят данъците с какво ще живеят? Защо държавата не намаля нито горивата, нито храните, а ние трябва да намаляме данъци и такси, от които до голяма степен общината се издържа? Ето това е трагедията. Можа само да кажа на гражданите „Отворете си очите и гледайте! Не слушайте, не четете! Онова, което виждате – това е истината! Останалото е предизборна манипулация! Това е!“. Много е лесно да обвиняваш един кмет.
Кметът трябва да бъде икономически независим ако иска да управлява общината, иначе него ще го управляват. А Георги Иванов е икономически независим и никой не може да му влияе, освен законът. Това съм го доказал. Ако не бях спазвал закона нямаше сега да разговарям с вас, въпреки че има много опити да ме противопоставят на закона или пък се опитват със закона да ме ударят, но в края на краищата като започнат проектите, се доказва точно обратното.
Българите имаме голям недостатък, че на хората, които са икономически по-добре завиждаме, после ги мразим и накрая се опитваме да ги разпнем, ако ни се отдаде тази възможност. Аз мисля, че през годините съм доказал, че това, което го правя е за обществото.А това, че аз съм икономически независим ми дава тази възможност да го правя.


Купуването и продаването на гласове е престъпление!

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button