Регион

В Димитровград ще събират отпадъци за поставянето на автоматичен дефибрилатор

Кампанията „Градска рециклиада“ започва в Димитровград. Мотото е „Рециклирай пластмасовите бутилки и метални кенове – Спаси живот!“, съобщават от общината.

Тя има за цел 70% увеличение на събраните рециклируеми отпадъци. Мисията на общината е Екопак е да спасят стотици тонове отпадъци от природата и да осигурят животоспасяваща първа помощ при внезапен сърдечен арест. Това е най-мащабната и първа по рода си подобна инициатива, която се провежда в 14 общини в България от март до декември 2023 г.

Ако целта бъде постигната или надмината от кампанията ще осигурят възможност за животоспасяваща първа помощ при сърдечен арест, от която могат да се възползват всички граждани на Община Димитровград. При успешен резултат от кампанията ще бъдат поставени един или няколко автоматични дефибрилатора на подходящи обществени места в града.

Незабавно оказаната първа помощ в първите 3 минути след сърдечен арест многократно повишава шансовете за оцеляване и може да спаси човешки живот.

В България от внезапен сърдечен арест загиват повече от 10 000 човека годишно – 10 пъти повече отколкото в автомобилни катастрофи, пожари и природни бедствия взети заедно. Автоматичните дефибрилатори са често срещани по обществени места в много европейски градове. Те са създадени, за да може всеки, който стане свидетел на внезапен сърдечен арест, да може да окаже животоспасяваща първа помощ и да помогне на човек в нужда.

От март до декември 2023 г. ще се организират редица инициативи, с които да ангажират граждани, бизнес, училища и детски градини да се включат в кампанията. През март и април ще стартират еко-състезания в учебни заведения – училища и детски градини.

Отделно, с подкрепата на Община Димитровград ще бъде създадена организация за предаване на пластмасови бутилки и кенове от заведения за бързо хранене, кафета, фитнеси, граждани и други. За целите на кампанията се отчитат всички количества, събрани от всички състезания, инициативи, пунктове за събиране, организирани от общината, както и тези, събрани през системата от контейнери за разделно събиране.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button