Външни публикации

Как да поддържаме форма през студените месеци?

Непредвидимият месец март и предният февруари винаги имат с какво да ни изненадат. Студеното време може да бъде пречка за това да се придържате към активен начин на живот. Светлата част на деня все още е кратка и други приоритети могат да затруднят установяването на фитнес рутина. Неприятните метеорологични условия ни карат да не искаме да ставаме от леглото, а какво остава за това да тренираме. Дори когато времето навън е сякаш срещу нас и на пръв поглед изглежда невъзможно да се придържаме към спортните си цели, с тези полезни трикове това ще стане напълно постижимо!

Не пропускайте да загреете.

При всяка дейност свързана с движение, загряването и разтягането са от съществено значение. Има по-голяма вероятност да се контузите, когато не сте отделили време в подготовка преди спортуване. Освен това, ще бъде много по-лесно за тялото ви да се приспособи към студените температури. Динамично
загряване, преди да излезете от дома си за тренировка, ще отпусне мускулите, сухожилията и ставите, и ще ви даде необходимата инерция. Правете упражнения, които активират множество мускулни групи едновременно, като клякания и лицеви опори. Или заложете на статично разтягане, но в никакъв случай не подценявайте тази стъпка.

Заложете на няколко слоя дрехи.

Въпреки, че е лесно да си седим на топло вкъщи, е полезно да се движим навън, дори и през по-прохладните дни. Носенето на допълнителен слой дрехи ще помогне на тялото ви да остане топло и да се движи по-ефективно, докато сте активни в студа. Следете прогнозата за времето, за да се уведомите с какво ще ви сблъска следващият ден. Планирайте подходящо облекло като се заредите с топли спортни дрехи, които обаче са лесни за сваляне, когато тялото ви е достатъчно загрято, като мъжки суичъри с цип. Препоръчваме да носите и ръкавици и шапка, за да запазите крайниците си топли. Най-важното нещо, когато правите каквото и да е навън при по-студени температури, е да се уверите, че сте облечени подходящо!

Съсредоточете се върху ползите за психичното здраве.

Много хора, които започват да спортуват, се разочароват, когато не отслабнат или не влязат във форма веднага. Но тези предимства на спортуването отнемат известно време, за да се проявят. Ползите за психичното здраве, от друга страна, се случват почти мигновено. Тренировките навън и смяната на еднотипните домашна и работна атмосфера, дори под формата на кратка разходка, помагат за регулация на допамина. Доказано ще се чувствате по-щастливи и спокойни, което може да е особено важно през подтискащите мрачни дни.

Компанията е най-добрият мотиватор.

Когато спортувате сами, има само един човек, който трябва да убедите да пропусне тренировка. Но когато го правите с партньор или в група е много по-възможно да се държите отговорен към поставената цел, защото има някой, който ще ви чака. Вместо да се срещате с приятели на кафе или ресторант, помислете за активна социална дейност, на която да се отдадете с тях. Уговорете се да отидете заедно да потичате в парка, например. Шансът да се откажете в последния момент, както често се случва, когато ходим сами, е почти нулев. С компания, времето минава много по-бързо и леко, и е възможно напълно да забравим за лошото време. Или ако това не е опция за вас, опитайте да излезете от зоната си на комфорт, запишете се на танци, клас по йога или друга групова дейност. И разбира се, има допълнителна полза от това – да завържете нови приятелства и да бъдете сред хора със сходни на вашите цели.

Не позволявайте на ниските температури да ви попречат да постигнете целите си за здравословен начин на живот. Можете да останете във форма през цялата година, независимо от времето. Винаги има възможност да останете активни и да спортувате. Всеки вид физическа активност, дори десет минути движение на ден, може да помогне за загубата на тегло, да ви тонизира, да подобри настроението ви и здравето на сърцето ви. Така че, помислете какви са вашите цели, намерете си партньор, изберете приятен за вас спорт и почнете да се движете още днес!

Back to top button