Регион

Възстановяват чешми в село Орешник

Eксперти са ангажирани с проучване на състоянието на чешмите и малките водоеми в землището на тополовградското село Орешник.

Поне три чешми и една влажна зона ще бъдат възстановени от община Тополовград в партньорство с Българска фондация „Биоразнообразие“, които подписаха споразумение.

Стара традиция на Балканите е да се градят чешми – в села, покрай пътища, в гори, в пасища. Тези чешми са в полза на хората, животновъдството и туризма, но са много важни за запазване на биологичното разнообразие. Коритата на чешмите, поточетата и временните езерца покрай тях представляват малки местообитания, жизнено важни за голям брой растения, насекоми, земноводни, птици.

Напоследък обаче много чешми в Сакар са изоставени и имат нужда от възстановяване и поддръжка. В условията на засушаване на климата, тяхното значение за хората и природата става още по-голямо, посочват от фондацията.

Предвидено е да бъдат обучени местни доброволци, които да се грижат за чешмите, ползвайки опита на майстори. Инициаторите се надяват, че ще успят да помогнат за подобряване състоянието на чешмите, за които в народната памет са съхранени интересни предания.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button