Избори 2023 – Предизборни публикации

Иван Минев с поредна крачка за превръщане на бившето летище „Узунджово“ в авио- и автописта

Летище „Узунджово“ да бъде пуснато в експлоатация и да се изгради спортен комплекс с автомобилна писта, предлага на Общинския съвет в Хасково съветникът Иван Минев от ГЕРБ-СДС. Докладната ще бъде разгледана на заседанието на 17 март.

Възраждането на бившето летище е един от приоритетите на Минев още от местните избори преди 4 г. През миналата година той организира автомобилно шоу на пистата, на което присъстваха около 7 000 души публика. „Така успяхме да докажем, че има интерес към такъв вид съоръжения“, каза Минев.

Идеята за изграждането на качествена автомобилна писта я има отдавна в България. Подобни съоръжения има край Серес (Гърция), Истанбул (Турция) с писта за Формула 1, Румъния и Сърбия. „В България рано или късно ще има хубава писта. Идеята е да изпреварим останалите градове и това да се случи край Хасково“, посочи Минев, който е и кандидат за народен представител.

Според Иван Минев икономическите и социалните интереси на региона ще са големи това съоръжението да е тук. Причината е, че летище „Узунджово“ е много подходящо като терен и като географско разположение. То се намира до два международни пътя, край два големи града – Хасково и Димитровград, които са с необходимата инфраструктура като хотелски бази и ресторанти.

Подобна писта има на 40 км от Пловдив, край село Калояново. Нейният рекорд за уикенд бил 30 000 човека, които заради отдалечеността от града спели на палатки. Минев изчислява, че ако на уикенд на хасковската писта идват по около 2 000 човека, това ще се усети невероятно в икономиката и по-специално в туристическия сектор не само в Хасково, но и в близките градове.

Неговата докладна до Общинския съвет включва три проекта за решения. С първия се предлага да се пусне пистата за излитане и кацане. Тя ще бъде лицензирана, съгласно изискванията на закона. Разходите за това ще са минимални – за маркировка, за автомобил, който е оборудван с пожарогасителни средства и за документацията. Това се съгласува с Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“, които трябва да проверят и одобрят летището.

„Това означава, че Хасково ще разполага с работещо летище. Тук ще могат да се извършват законно излитания и кацания от така наречената лека авиация. Има интерес от училища за пилоти. Такива сега има в Долна баня, Бохот, Лесново. Много хасковлии се обучават там и вече ще могат да летят тук“, обясни кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС.

Иван МиневВторият проект за решение предвижда да се направи проект за автомобилна писта. Тя няма да пречи на пистата за излитане и кацане. Двете съоръжения ще работят независимо едно от друго. Трябва да се гласуват около 150 000 лв. за проектирането на пистата. Според Минев изготвянето на идейния проект може да завърши до края на годината. Третият проект за решение се отнася до това как всичко да се разреши като строителство.

Иван Минев казва, че неговият проект няма да пречи на сериозните инвестиции, които предстоят на терена като завод за водород, интермодален терминал и други, за които проявиха интерес освен от Тракия икономическа зона, и от Саудитска арабия. Терените са огромни, а мястото на пистата е избрано така, че да не пречи на изграждането на бъдещите производствени зони.

Финансирането за проектите ще се търси от държавата и по различни проекти. Идеята е общината да е подготвена с готов проект и в момента, когато се отвори програма за финансиране, веднага да се кандидатства.

Според Иван Минев автомобилната писта може да се използва още от автошколи за обучение на шофьори или от автомобилни компании за тестове на коли. „От 52 уикенда в годината, поне 40 ще бъдат ангажирани“, прогнозира той.

Автомобилната писта ще е дълга 4 200 метра със завои, зони за безопасност, хангарите за самолетите могат да се превърнат в закрити боксове, административна сграда и трибуни за около 4 000 седящи места.

„Смятам, че всяко едно велико нещо започва с велика идея. В началото възникнаха коментари, че пътищата ни не са оправени, а говорим за писта. Битови проблеми винаги ще има и винаги е имало. Но ние трябва да мечтаем. Това е бъдещето. Човек е излязъл в космоса не защото е кърпил пътища. Това е стъпката. Защо да не можем да подготвяме пилоти за Формула 1?! Дори без бази пак имаме добри пилоти, важно е да има къде да се тренира“, посочи кандидатът за Народното събрание.

Иван Минев„Всичко е за доброто на Хасково. Трябва да гледаме в една посока. Това е общински терен и като общински съветници ние максимално трябва да се възползваме от неговите възможности. Имаме идея и знаем какво да направим. Очаквам подкрепа от колегите общински съветници, не виждам защо някой би бил против“, обобщи Иван Минев.

Иван Минев е четвърти в листата на ГЕРБ-СДС – с №2 в интегралната бюлетина

Той е гражданска квота – юрист. Иван Минев е от Хасково. Завършил е право в Югозападния университет, владее английски и френски език. Член на Адвокатска колегия Хасково от 2012 година, втори мандат член на Дисциплинарния съд към Адвокатска колегия Хасково. Общински съветник в Общински съвет Хасково, председател на Постоянната комисия по обществен ред и законност. Семеен, с две деца.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button