Любопитно

Читалище „Заря“ навършва 165 години от създаването си

Голям плакат украсява от днес фасадата на читалище „Заря-1858“ в Хасково: първото читалище в Южна България навършва 165 години от създаването си.

Рожба на възрожденския дух, то става истинско средище за народна просвета и култура, припомни Красимир Кръстев, председател на читалищното настоятелство вече 23 години. Под крилото на читалището се създават литературен и театрален кръжок, женско и ученическо дружество, народен университет, хор „Родна песен“ и оркестър, музейна сбирка.

Днес културното средище има 17 творчески формации, в които участват над 280 деца. Многобройни са техните награди от фестивали и конкурси у нас и в чужбина. 5 000 годишно са читателите на библиотеката.
Поколения хасковлии са свързани с дейността на читалището. Нерядко сегашни певци, танцьори, театрали са деца и внуци на някогашни участници в читалищните състави.

Наградата „Златен век“ на Министерството на културата е последното отличие в богатата колекция от грамоти, медали, плакети, израз на обществената оценка на народополезната дейност.

Заря„Заря“ е едно от малкото читалища у нас, което има писана история за периода до 2008 г., дело на известния историк д-р Георги Граматиков, който наскоро имаше личен юбилей. Материали за читалищните години днес се съхраняват в музеи, библиотеки, архиви, сред които е и Институтът за изследване на изкуствата при БАН.

В навечерието на 165-тата годишнина читалището разчита на финансиране от Министерството на културата за ремонтни работи, вкл. подмяна на столовeте в зрителната зала – най-голямата в Хасково, която след реконструкция е с отлична акустика. Очаква се и дарение от книги от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Утре официално започва програмата на тържествата по случай годишнината. В 16 часа в камерната зала е началото на творческа среща и съвместен концерт на ученици от Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в Пловдив и възпитаници на музикалната школа „Манол Иванов“, която догодина ще навърши 70 години от основаването си. Кулминацията на честванията е на 26 май.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button