Хасково

1 540 зрелостници заявиха матурата по български език в Хасковска област

1 540 зрелостници са подали заявления за допускане до държавния зрелостен изпит по български език и литература на 19 май в Хасковска област, съобщиха за Haskovo.info от Регионалното управление на образованието.

И тази година матурата включва 40 задачи с избираем отговор, кратък свободен отговор и разширен свободен отговор (създаване на текст от четири-пет изречения). Последната задача е за създаване на аргументативен текст (интерпретативно съчинение или есе). Максималният брой точки на държавния зрелостен изпит е 100, като той се счита за издържан при минимум 30 точки, посочват от МОН.

Втората задължителна матура по профилиращ предмет ще е на 23 май. За поредна година най-много абитуриенти в региона са избрали да се явят на английски език ниво B2 – 316. Държавен изпит по география са заявили 75 абитуриенти, биология – 70, математика – 60, като останалите предмети са с по-малко желаещи.

За държавен изпит по теория и практика на специалността 284 са се записали на тест, за дипломен проект – 350, а за разработване на тема – 78.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button