Хасково

Болните от хепатит се увеличават, ОРЗ-та – не

д-р Снежана ИвановаПочти двойно завишена заболеваемост от хепатит А отчитат през септември здравните инспектори. Миналия месец регистрираните случая са 69 срещу 37 за август, уточни директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция д-р Снежана Иванова.

Типично за заболяването най-засегнати са децата на възраст от 5 до 14 години. Най-много болни от хепатит А през септември има в общините Любимец и Свиленград. Броят им съответно е 18 и 11 души. Те са предимно от ромски произход, уточни д-р Иванова.

От РЗИ отчетоха ниска заболеваемост от остри респираторни заболявания. „Това е по данни на общопрактикуващите лекари, които ежедневно подават справки“, каза д-р Иванова. 

Тя припомни, че сега е най-подходящият сезон за онези, които искат да си поставят противогрипна ваксина. И тази година епидемиолозите очакват грипните щамове да са идентични с миналогодишните – два от тип А – Калифорния и Пърт, и един от тип Б – Бризбейн. 

Междувременно в Регионалната здравна инспекция са получени 800 дози Тетраксим. „Количеството е недостатъчно„, призна д-р Снежана Иванова. Ваксината ще бъде разпределена между общопрактикуващите лекари и ще бъде поставяна на деца, на които им предстои прием, а не на такива, чийто родители са забравили да ги заведат при личния лекар навреме.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Петя
Петя
13.10.2011 14:08 14:08

Не сме ние тези които смезабравили да ги заведем при личния лекар,просто няма ваксина,защо говорите така,недопустимо е просто.от края на май месец тази година непрекъснато досаждам на личния лекар за ваксината,Вие не ги доставяте, че после търсите вината в другите и сама казвате,че тези 800 ваксини са краина недостатъчни…..А пък и в краина сметка човек неможе да знае всичко,а и не трябва,има си хора за тези работи,които знаят едно или друго и напомнят /трябва да напомнят/.Можели един счетоводител да знае кога и какви са ваксините за едно дете……….

Майка
Майка
13.10.2011 16:06 16:06

Като са недостатъчни да ги бяхте оставили да си ги купуваме както беше Пентаксима така щяха да бъдат навреме ваксинирани децата ни .Ние родителите ли сме виновни че вие неги доставяте навреме и в количество което да стига за всички.

Back to top button