Хасково

Предлагат учредяване на право на строеж на фотоволтаици за 4.2 млн. лв.

Да се учреди за срок от 50 г. възмездно право на строеж, без търг или конкурс в полза на „Енери БГ 1“ ЕООД за изграждане на фотоволтаици, подстанция, индустриална система за съхранение на ток и прилежаща техническа инфраструктура за присъединяване към електрическата мрежа предлага с докладна до общинския съвет кметът Станислав Дечев.

Предложението ще бъде разгледано на сесията на местния парламент на 17 март. В деловодството на община Хасково е постъпило инвестиционното намерение от фирмата. С решение на общинския съвет от 2 септември 2022 г. беше предоставено предварително съгласие за учредяване на възмездно право на строеж в полза на дружеството върху общински поземлени имоти в землищата на селата Книжовник и Долно Войводино. Във връзка с инвестиционната инициатива от фирмата е изявено желание за четири от имотите, за които има одобрени и влезли в сила подробни устройствени планове, да се учреди без търг или конкурс безсрочно и възмездно право на строеж.

От дружеството са представили в общината преписи от решения на Комисията за земеделските земи към Министерството на земеделието, с които са утвърдени площадки за проектиране за изграждане на фотоволтаична централа и подстанция 320 MW, става ясно от докладната.

За учредяването на правото на строеж върху имотите с обща площ 1 402 дка е изготвена пазарна оценка от независим оценител на недвижими имоти в размер на 4 228 908 лв. Това е и предложението на кмета за пазарната цена на правото за строеж.

Ако общинският съвет даде „зелена светлина“ кметът трябва да издаде заповед и да сключи договор за учредяване на възмездното право на строеж.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Стъньо Тъпото
Стъньо Тъпото
12.03.2023 17:38 17:38

Хасковския кмет пак се излага.За да угоди на Дилян Добрев -много се напъва.Ще види сметката на 2 села.А Дилянче знае че той е лизач и ще го смени октомври с заместник кмета Динко.

Анонимен
Анонимен
12.03.2023 21:22 21:22

Пак гербаджииски схеми, правят дърти измами за последно, то и ще им е за последно де

кУренякъ
кУренякъ
21.03.2023 12:25 12:25

Тооо кмет е за бесилото…

Back to top button