Хасково

Демонстрираха как се „джуркат“ делата в съда

ДемонстрациятаДемонстрация за случайния принцип, по който се разпределят делата в съда, направиха днес председателят на Хасковския окръжен съд Росен Русев и неговите заместници Анна Петкова и Георги Гочев.

Повод за срещата с медиите е заседанието на комисията към Висшия съдебен съвет – „Професионална квалификация, информационни технологии и статистика“ от 11 октомври. На него журналистите и обществените организации са проявили огромен интерес за начина, по който става случайното разпределяне на делата в съдилищата.

По време на демонстрацията стана ясно, че няма общи национални стандарти за разпределение на делата на случаен принцип. Въпреки инструкциите на Висшия съдебен съвет се налага разработването на вътрешни правила, които са сведат до минимум фактора субективизъм, уточни Росен Русев.

Той припомни, че случайният подбор е бил въведен в съдебната система през май 2006 година. Пет месеца по-късно той започва да функционира и в Хасковския окръжен съд. Софтуерът, с който тогава съдилището е работело не е давал възможност информацията да се съхранява на хартиен носител. Това наложило през януари миналата година местната Темида да предпочете нов и по-усъвършенстван програмен продукт. Чак в края на миналата година Висшия съдебен съвет изработил институция за случайния принцип на делата. 

Демонстрацията„Практиката показа, че не се свежда до миниум субективизмът, затова от януари тази година изработихме вътрешни правила, които касаят изключенията“, коментира Росен Русев. Така всеки съдия гледа еднакъв брой дела от еднакъв вид и натовареността на съдиите е почти еднаква.

В програмата, която ръководи работата на местния окръжен съд на случаен принцип, делата се въвеждат по реда на тяхното завеждане в деловодството. Програмния продукт изисква въвеждане на вида на делото, неговия номер, позволява избор на съдия, както на случаен принцип, така и по дежурство, има възможност да се изключат от „джуркането“ имената на онези съдии, които вече са работили по дадено дело ако това се налага, обясни заместник- председателят на ХОС Анна Петкова. 

Така вземайки предвид общата натовареност на отделните съдии и вида на делото, системата определя съдия, който да го поеме.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button