Хасково

На първа инстанция: Хасковският съд трябва да плати 77 900 лв. обезщетение на фирма

77 900 лв. обезщетение ще трябва да плати Хасковският окръжен съд на румънска фирма, в чийто автобус на ГКПП „Капитан Андреево“ през 2017 г. е бил открит опиум за 155 832 лв.

Решението е на окръжните магистрати в Кърджали, които гледаха делото по иск на фирмата срещу хасковския съд и Народното събрание.

Шофьорът на автобуса се е признал за виновен и е осъден на 4 г. затвор и 50 000 лв. глоба. Решението на хасковските съдии е автобусът, с който са пренасяни наркотиците, да бъде отнет в полза на държавата. Осъденият вече е изтърпял наложеното наказание, като е предсрочно условно освободен с остатък от наказанието от 1 година и 1 месец.

Техническа експертиза е установила, че пазарната стойност на автобуса е 77 900 лв. Румънската фирма иска сумата да й бъде присъдена за нанесени щети след отнемането на автобуса. Тя се позовава на Хартата на основните права на ЕС, която не допуска конфискацията на превозно средство, използвано за контрабанда, когато то принадлежи на трето добросъвестно лице.

От Окръжен съд – Хасково твърдят, че исковата претенция е неоснователна, защото е приложена действащата към този момент разпоредба. От Народното събрание молят исковете да се приемат за неоснователни и недоказани.

Според магистратите в Кърджали обаче постановената от ХОС конфискация на автобуса при липса на осигурена във вътрешния правен ред реална възможност за ищеца да може да иска връщането му, представлява нарушение на правото на Европейския съюз.

Решението е хасковският съд да плати на фирмата 77 900 лв. с лихвата, считано от 10 юли 2019 г., както и 3 010 лв. разноски по делото. Искът срещу Народното събрание е отхвърлен. Решението подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Mitko
Mitko
15.03.2023 19:16 19:16

Който е забъркал кашата сега да вади 80 бона и да ги плаща.Коректно е,сгрешил си ,плащаш.

Back to top button